Ελληνικός καφές: το κλειδί για μακροζωία

greekcoffeeΤο κλειδί για την μακροζωία θα μπορούσε να είναι απλούστερο από ό, τι νομίζαμε: ίσως ακόμη και στο φλιτζάνι του πρωινού καφέ μας!
Κι όμως, ενα φλιτζανάκι ελληνικού καφέ θα μπορούσε να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία και να συμβάλει στη μακροζωία!

Το συμπέρεσμα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Vascular Medicine, είναι από την μελέτη ”Ικαρία” όπου οι ερευντές προσπαθούν να αναγνωρίσουν εκείνή την ειδοποιό διαφορά των κατοίκων του νησιού που η ζωή μετά τα 90 είναι χαρούμενη για όλους (μόλις το 0,1% των Ευωπαίων καταφέρνει να ξεπεράσει αυτή την ηλικία).

Μέσα σ’όλες τις άλλες καθημερινές συνήθειες είναι και αυτή του ελληνικού καφέ (αναφέρεται πάνω από 87% , αναρωτιέμαι ποιός Ικαριώτης γέροντας δεν πίνει και γιατί).
Οι συμμετέχοντες που έπιναν περισσότερο ελληνικό καφέ είχαν καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία σε σύγκριση με όσους έπιναν λιγότερο ή άλλα είδη καφέ.

Ακόμη και σε εθελοντές που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση καφέ συνδέεται με την καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου, χωρίς αρνητική επίδραση στην αρτηριακή πίεση.
Οι ερενυτές αναφέρουν πως ο ελληνικός καφές είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά και περιέχει μόνο μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης και έτσι φαίνεται να συγκεντρώνει οφέλη σε σύγκριση με άλλα ροφήματα καφέ.

Πηγή:
Consumption of a boiled Greek type of coffee is associated with improved endothelial function: The Ikaria Study
http://vmj.sagepub.com/content/early/2013/03/18/1358863X13480258.abstract

Εσείς, τιμάτε παραδοσιακό ελληνικό καφε, με ωραία παραδοσιακά βουτήματα συνοδεία 😉