Καμπάνια ενημέρωσης του κοινού ως προς τη μείωση αλατιού

  Δελτίο Τύπου ΕΦΕΤ

Clinical NutritionΟ Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού ως προς τη μείωση αλατιού. Το 2011 η μελέτη του ΕΦΕΤ σε εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα είχε αναδείξει τα κενά στις γνώσεις των Ελλήνων καταναλωτών ως προς τις συστάσεις μείωσης αλατιού σε ενήλικες και παιδιά καθώς και τις πηγές πρόσληψης αλατιού. Στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας ευαισθητοποίησης του κοινού ως προς τη μείωση αλατιού, ο ΕΦΕΤ βρήκε πολύτιμο σύμμαχο την Εταιρεία ΣΤΑ. ΣΥ. Α.Ε. (Σταθερές Συγκοινωνίες) η οποία άμεσα έδειξε την ευαισθησία της σε ένα πολύ σημαντικό διατροφικό πρόβλημα (όχι μόνο της xώρας μας αλλά και παγκοσμίως) και ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΕΦΕΤ για συνεργασία των δύο φορέων στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας.
Η υψηλή κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση. Ως εκ τούτου, η μείωση κατανάλωσης αλατιού αποτελεί μια από τις πιο οικονομικά αποδεκτές παρεμβάσεις για τη δημόσια υγεία προκειμένου να σωθούν ζωές.
Για το λόγο αυτό, η συζήτηση έχει μετατοπιστεί από το “εάν η μείωση πρόσληψης αλατιού έχει οφέλη για τη δημόσια υγεία” στο “ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος μείωσης της πρόσληψης αλατιού προκειμένου να σωθούν ζωές”.

Ως προς τον τρόπο μείωσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν τονίσει την σημαντικότητα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του καταναλωτή. Εκτός από το ενημερωτικό υλικό που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ σχετικά με την κατανάλωση αλατιού και τους πρακτικούς τρόπους μείωσής του, η συνεργασία με τη ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε. θα έχει ως αποτέλεσμα την απήχηση της εκστρατείας σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, δεδομένου ότι χιλιάδες καταναλωτές χρησιμοποιούν τα μέσα σταθερής συγκοινωνίας για τις μετακινήσεις του στην Αττική.

healthy plateΗ κεντρική ιδέα του σποτ για τη μείωση αλατιού αφορά από τη μια πλευρά στην ενημέρωση των καταναλωτών ως προς τις συστάσεις σε ενήλικες και παιδιά και από την άλλη πλευρά στην ευαισθητοποίηση ως προς τις κρυμμένες πηγές αλατιού στη διατροφή αλλά και στην προτροπή οι καταναλωτές να ελέγχουν τις ετικέτες των τροφίμων ως προς την περιεκτικότητα σε αλάτι και να επιλέγουν προϊόντα χαμηλά σε αυτό.

Το σποτ θα προβληθεί στις οθόνες που βρίσκονται στους σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου μέχρι τις 10 Απριλίου 2014.

Το σποτ είναι αναρτημένο και στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/consumers/consumers_info

Θυμίζουμε πως το κεντρικό θέμα ευαισθητοποιήσης την Παγκόσμια ημέρα Υγείας το 2013, ήταν: Ρύθμισε την αρτηριακή σου πίεση http://www.nutrinews.gr/?p=2021

Δείτε τί είχαμε πει εδώ σύμφωνα με την ADA: Πώς να μειώσεις το αλάτι απ’το φαγητό σου!
http://www.nutrinews.gr/?p=129