Το ρόδι στο “προσκήνιο”

Σύμβολο της γονιμότητας, της ευημερίας, της ευκαρπίας αλλά και του Κάτω Κόσμου, το ρόδι, o καρπός των θεών, δεσπόζει στη Μεσόγειο εδώ και 5.000 χρόνια.

Ο μύθος λέει ότι η θεά Αφροδίτη ανακάλυψε το φρούτο στη Φοινίκη και μαζί με το τριαντάφυλλο, το οποίο ανθίζει την ίδια εποχή, έγιναν σύμβολα του έρωτα. Στον ναό της Αφροδίτης, στην Κύπρο, πάντα υπήρχαν ροδιές φυτεμένες. Η μυθική προέλευση του φρούτου μπορεί να περιέχει και ένα νήμα αλήθειας. Ίσως δεν ήταν τυχαίο που οι Ρωμαίοι ονόμαζαν το ρόδι mala Punica (μήλο της Φοινίκης). Στα Ομηρικά έπη υπάρχει αναφορά για την καλλιέργεια της ροδιάς στους κήπους του βασιλιά Αλκίνοου.

Ετυμολογικά, το πρώτο συνθετικό της επίσημης λατινικής ονομασίας, το punicum, αναφέρεται στην περιοχή της Φοινίκης, ενώ το δεύτερο, granatum, προέρχεται από το λατινικό granum=σπόρος, υπογραμμίζοντας τον πολύσπορο καρπό.

Το ωμό φρούτο έχει πολύ χαρακτηριστική γεύση, κάτι μεταξύ πορτοκαλιού σαγκουίνι και ξινού μούρου.
Το αποξηραμένο φρούτο χρησιμοποιείται στην ινδική κουζίνα σε μορφή σκόνης σαν μπαχαρικό, με το όνομα anardana. Έχει ξινή γεύση και είναι κοινό συστατικό στη χορτοφαγική κουζίνα της Βόρειας Ινδίας. Στην Περσία, ο βρασμένος χυμός του ροδιού είναι από τις πιο αγαπημένες πρώτες ύλες. Αφού πολτοποιήσουν τα φρούτα και βγάλουν το ζουμί τους, το βράζουν μέχρι να πήξει σαν σιρόπι, το robb e anur.

Διαθρεπτική αξία

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος.
Είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού.

Διατροφική ανάλυση ανά ρόδι (περίπου 280 γρ.)*

Ενέργεια 234 kcal
Πρωτεΐνες 4,71 γρ.
Λιπαρά 3,30 γρ.
Υδατάνθρακες 52,73 γρ.
Φυτικές ίνες 11,3 γρ.
Ασβέστιο 28 mg
Σίδηρο 0,85 mg
Μαγνήσιο 34 mg
Φώσφορο 102 mg
Κάλιο 666 mg
Νάτριο 8 mg
Ψευδάργυρος 0,99 mg
Χαλκός 0,446 mg
Σελήνιο 1,4 mcg
Βιταμίνη C 28,8 mg
Νιασίνη (Β3) 0,826 mg
Φυλλικό οξύ 107 mcg
Βιταμίνη Ε 1,69 mg
Βιταμίνη Κ 46,2 mcg
* Πηγή: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 21 (2008)

Οφέλη στην υγεία

Πληθώρα πρόσφατων μελετών αποδεικνύουν την ευεργετική δράση του χυμού ροδιού στην υγεία και αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.

Ρυθμίζει το Διαβήτη

Ο χυμός ροδιού περιέχει μερικές πολύ σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες. Αυτές οι ενώσεις έχουν αναφερθεί από την “Journal of Medicinal Food” πως είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για την αντι-διαβητικό επίδραση του χυμού ροδιού. Επίσης, όχι μόνο βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα αλλά βοηθούν στην προστασία του από την ανάπτυξη των προβλημάτων που προκύπτουν από τον διαβήτη, όπως η νευρική βλάβη και νευροπάθεια.

Ευνοεί την Υγεία της Καρδιάς

Το υψηλό ποσό αντιοξειδωτικών στο χυμό ροδιού οφελεί την καρδιά με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη μείωση της φλεγμονής και την πρόληψη για τη σκλήρυνση των αρτηριών.

Τα αντιοξειδωτικά στο χυμό ροδιού μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο των καρδικών παθήσεων. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην “American Journal of Cardiology” εξέτασε την επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης χυμού ροδιού στην εξέλιξη των καρδιακών παθήσεων και έδειξε ότι κατανάλωση 142 γραμμάρια ημερησίως ήταν σε θέση να βελτιώσει τη ροή του αίματος προς την καρδιά κατά 17 % . Εκείνοι πίνοντας ένα εικονικό φάρμακο μειώθηκε πραγματικά την καρδιά της ροής του αίματος κατά 18 τοις εκατό.

Πρόληψη του Καρκίνου

Στην έκδοση του Νοεμβτίου 2009 του “Nutrition and Cancer” οι VM Adhami και το Τμήμα Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν αναφέρουν πως ο χυμός ροδιού μελετάται για πιθανή σύνδεση με την πρόληψη του καρκίνου λόγω του μεγάλου ποσού των αντιοξειδωτικών που περιέχει.

Η ”Naval Academy of Sciences” δημοσίευσε μια μελέτη για το πώς ο χυμός ροδιού επηρεάζει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Η μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε σε ποντίκια, διαπίστωσε ότι με αυξημένες δόσεις από εκχύλισμα ροδιού περισσότερα καρκινικά κύτταρα πέθαναν. Ο καρκίνος, επίσης, προχώρησε με βραδύτερο ρυθμό, και οι επιστήμονες βρήκαν μείωση των επιπέδων του ειδικού προστατικού αντιγόνου.

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του χυμού ροδιού σταματούν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του μαστού και του πνεύμονα καθώς και αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του δέρματος και του προστάτη.

Οστεοαρθρίτιδα

Είναι πιθανό να μπορεί να απαλύνει τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην “Journal of Nutrition”εξέτασε τον τρόπο που η κατανάλωση χυμού ροδιού επηρεάζει τις πρωτεΐνες και τα ένζυμα που ευθύνονται για την καταστροφή του χόνδρου στην οστεοαρθρίτιδα. Η μελέτη αυτή έδειξε ότι ο χυμός ροδιού ήταν σε θέση να περιορίσει την παραγωγή αυτών των ενζύμων. Πάραυτα, η μελέτη ολοκληρώθηκε σε δοκιμαστικό σωλήνα και όχι σε ανθρώπους, οπότε τόσο περισσότερες μελέτες είναι αναγκαίες.

Οφέλη στην πεπτική οδό

Μια μελέτη με επικεφαλή τον S. Lai από το Chongqing Medical University στην Κίνα θεωρεί ότι η τανίνες στο χυμό ροδιού έχουν οφέλη κατά του έλκους. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι τανίνες τονώνουν την έκκριση βλένας από το τοίχωμα του στομάχου, η οποία προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες που μπορεί να προκαλέσουν έλκη.

Συμπερασματικά:

Το ρόδι είναι γνωστό για τις θρεπτικές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Η χρήση του στην θεραπεία για διάφορες παθήσεις χρονολογείται από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με την Εναλλακτική Ιατρική Επιθεώρηση ( Alternative Medicine Review), η έρευνα δείχνει την αποτελεσματικότητα του καρπού σε άτομα με καρκίνο καρδιακές παθήσεις, οστεοαρθρίτιδα και τη βελτίωση του ελέγχου της γλυκόζης σε άτομα με διαβήτη.

Δείτε εδώ πληροφορίες για το ρόδι:

* PubMed: Abstract: Journal of Medicinal Food: Punica granatum: heuristic treatment for diabetes mellitus

* PubMed: Abstract: Nutrition Reviews: Pomegranate juice: a heart-healthy fruit juice.

* PubMed: Abstract: Nutrition and Cancer: Cancer chemoprevention by pomegranate: laboratory and clinical evidence.

* PubMed: Abstract: Journal of Agricultural and Food Chemistry: The effect of pomegranate (Punica granatum L.) byproducts and ellagitannins on the growth of human gut bacteria.

* PubMed: Abstract: Zhongguo Zhong Yao Za Zhi: Effect of pomegranate tannins on gastric damages

* University of Maryland Medical Center: Pomegranate

* Journal of Nutrition: Punica Granatum L. Extract Inhibits IL-1B-Induced Expression of Matrix Metalloproteinases

* PubMed: Effects of Pomegranate Juice Consumption on Myocardial Perfusion

* Proceedings of the National Acacemy of Sciences: Pomegranate Fruit Juice for Chemoprevention and Chemotherapy of Prostate Cancer