Team Novo Nordisk: πώς επαγγελματίες ποδηλάτες με διαβήτη πραγματοποιούν τα όνειρά τους

Με αφορμή το άρθρο:How diabetes can be managed to fulfil your cycling dreams, bike radar

Επιμέλεια/ Προσαρμογή: Χαρά Σκουλαρίκη

Η Team Novo Nordisk είναι ένα μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο: είναι μια διεθνής ομάδα αθλητών με διαβήτη, και συγκεκριμένα είναι μια επαγγελματική ομαδα ποδηλατών, τριαθλητών και δρομέων μεγάλων αποστάσεων με διαβήτη τύπου 1.

Οι ποδηλάτες της Pro ομάδας ποδηλασίας Team Novo Nordisk, εμπνέει χιλιάδες ανθρώπους που ζουν με διαβήτη σε όλο τον κόσμο, ανταγωνίζονται σε επίπεδο UCI Continental παρά το γεγονός πως κάθε αναβάτης έχει διαβήτη τύπου 1!

Η ιστορία

Η ομάδα δημιουργήθηκε από τους Phil Southerland και Joe Eldridge, που ανέλαβαν 8 ποδηλάτες με διαβήτη τύπου-1 να διανύσουν την εξαντλητική απόσταση των 3.000 μίλιων (4.828 χιλιόμετρα), και συγκεκριμένα τον αγώνα Race Across America. Η ομάδα πήγε για να κερδίσει την εκδήλωση το 2007, το 2009 και το 2010, ένα επίτευγμα άκρως απίστευτο!

Σήμερα, η ομάδα Novo Nordisk έχει σχεδόν 100 αθλητές αντοχής από περισσότερες από 20 χώρες στο δυναμικό της. Οι περισσότεροι από τους αθλητές της ομάδας είναι ποδηλάτες με διαβήτη τύπου 1, αλλά στο δυναμικό της υπάρχουν μερικοί τριαθλητές και δρομείς μεγάλων αποστάσεων με διαβήτη τύπου 1 καθώς και μερικοί αθλητές αντοχής με διαβήτη τύπου 2.

Η επαγγελματική ομάδα ποδηλασίας έχει 18 ποδηλάτες και ανταγωνίζεται σε επίπεδο UCI Continental σε όλο τον κόσμο. Αξιοσημείωτη είναι η πρώτη μεγάλη νίκη το περασμένο έτος, όταν ο Νεοζηλανδός Scott Ambrose κέρδισε το στάδιο 2 του Le Tour de Filipinas, και η ομάδα του κέρδισε επίσης δύο top-ten θέσεις πέρυσι στο Tour of Dubai

Η αποστολή της ομάδας είναι να εμπνεύσει, να εκπαιδεύσει και να ενδυναμώσει τους ανθρώπους που πλήττονται από διαβήτη.

Τι είναι ο διαβήτης;

Με απλά λόγια, είναι η κατάσταση στην οποία το σώμα δεν έχει τη δυνατότητα για αποτελεσματική διαχείριση των επιπέδων σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα. Ο διαβήτης τύπου 1 σημαίνει ότι το σώμα δεν μπορεί να παράγει την ορμόνη ινσουλίνη, η οποία βοηθά την απορρόφηση του σακχάρου από το αίμα στα κύτταρα του σώματος. Ο διαβήτης τύπου 2 αναπτύσσεται όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη ή η ινσουλίνη που παράγεται δεν λειτουργεί σωστά.

Ο Φιλανδός ποδηλάτης της ομάδας Joonas Henttala λέει πως ”Η ποδηλασία είναι ένα πολύ δύσκολο άθλημα και μια κατάσταση όπως ο διαβήτης…. δεν διευκολύνει! Είχα διαβήτη από τότε που ήμουν 10 χρονών, οπότε το έχω αποδεχθεί, έχω μάθει να το σέβομαι και να δείχνω την αρμόζουσα φροντίδα κάθε μέρα. Το βλέπω ως μέρος του ποιος είμαι. “

Πώς η ομάδα Novo Nordisk έχει σωστή διαχείριση του σακχάρου;

Η επαγγελματική ποδηλασία θεωρείται ευρέως ως ένα από τα πιο δύσκολα αθλήματα αντοχής. Οι ποδηλάτες αναλαμβάνουν απαιτητικά χρονοδιαγράμματα προπόνησης και αγωνα ενώ πρέπει να εργαστούν σε υψηλές εντάσεις για πολλές ώρες σε έναν χρόνο. Η ομάδα Novo Nordisk είναι η πρώτη επαγγελματική ομάδα ποδηλασίας που αποτελείται αποκλειστικά από άτομα με διαβήτη και οι αθλητές καλούνται να διαχειρίζονται το σάκχαρό τους, κατά την προπόνηση ή και όταν ανταγωνίζονται σε επαγγελματικό επίπεδο.

Στην ομάδα Novo Nordisk οι αθλητές εργάζονται σκληρά και συνεργάζονται στενά με τον γιατρό της ομάδας ωστέ να βρουν ένα σχήμα που λειτουργεί γι ‘αυτούς. Οι αθλητές παρακολουθούν στενά το σακχάρου στο αίμα τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα, αναπτύσσοντας μια βαθιά κατανόηση του πώς το σώμα τους ανταποκρίνεται στην άσκηση. Μαθαίνουν πώς να προσαρμόζουν τη διατροφική πρόσληψη και την ινσουλίνη τους ωστέ να παραμείνουν εντός της βέλτιστης περιοχής της γλυκόζης στο αίμα.

Αν το σάκχαρο στο αίμα του αθλητή είναι πάνω από τον στόχο, πρέπει να λάβει φαρμακευτική αγωγή. Αν το σάκχαρο στο αίμα τους είναι κάτω από το στόχο, πρέπει να φάει ή να πιεί κάτι με υδατάνθρακες. Ο καθένας είναι διαφορετικός και είναι σημαντικό για το άτομο να συνεργαστεί με έναν επαγγελματία υγείας για να βρεί τη μέθοδο που λειτουργεί για εκείνον.

Τα επιτεύγματα της ομάδας Novo Nordisk αποδεικνύουν ότι όσο οι άνθρωποι είναι εκπαιδευμένοι για την κατάστασή τους, είναι πειθαρχημένοι και προσηλωμένοι στην διαχείριση του διαβήτη τους, με τη βοήθεια των έμπειρων επαγγελματιών υγείας, ο διαβήτης δεν χρειάζεται να τους αποκλείει από την έντονη σωματική δραστηριότητα, ακόμα και τα αθλήματα αντοχής.

Είναι σημαντικό για τους αθλητές να γνωρίζουν πως οι ανάγκες του διαβήτη τους μπορεί να αλλάξουν ανάλογα με την ένταση της ημέρας ή την ένταση της προπόνησής τους.

Αυτό όμως δεν σημαίνει μια εντελώς διαφορετική διατροφή για τους αναβάτες: η διατροφή της ομάδας Novo Nordisk δεν είναι πολύ διαφορετική των υπόλοιπων ποδηλατών του peloton. Μπορεί απλά να είναι πιο ενήμεροι και προσεκτικοί σχετικά με την παρακολούθηση πόσους υδατάνθρακες τρώνε και πότε τρώνε, καθώς αυτό έχει άμεση επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

team-novo-nordisk2-image-515-0

Οι αθλητές υπογραμμίζουν τη σημασία της προσήλωσης σε μια ρουτίνα έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο να διαχειριστούν το σάκχαρό τους κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου. Δηλώνουν, πως χάρη σε αυτή τη ρουτίνα, η εκκίνηση του αγώνα αφορά στον ίσο ανταγωνισμό με άλλους επαγγελματίες ποδηλάτες.

Ακριβώς όπως οι αθλητές ομάδα Novo Nordisk, τα άτομα με διαβήτη που θέλουν να προχωρήσουν από την τακτική άσκηση σε κάποιο άθλημα αντοχής, θα πρέπει να μιλήσουν με τους αρμόδιους επαγγελματίες υγείας πρώτα και να ακολουθήσουν ένα μοναδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα διατροφής και προπόνησης.

Το μέλλον της ομάδας Novo Nordisk

Ποιός είναι ο επόμενος στόχος αυτής της μοναδικής ομάδας pro ποδηλατών; Ο Gerd de Keijzer πληροφορεί πως ο στόχος της ομάδας είναι να συμμετάσχουν στο Γύρο Γαλλίας, Tour de France, το 2021, καθώς τότε κλέινουν 100 χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης.

Πηγές:

Με αφορμή το άρθρο:
How diabetes can be managed to fulfil your cycling dreams, bike radar

Διαβάστε περισσότερα για την Team Novo Nordisk εδώ:
http://www.teamnovonordisk.com/

Επιμέλεια/ Προσαρμογή: Χαρά Σκουλαρίκη
http://www.nutrinews.gr/