Σύκα αποξηραμένα

Χτυπάει το τηλέφωνο, δίνουμε ραντεβού και μετά από λίγα λεπτά έχω στην κατοχή μου μια αγκαλιά αποξηραμένα σύκα! Ο Γιάννης, συναθλητής, ποδηλάτης, πατέρας και αέναα δραστήριος, έχει δέντρα και μοιράζει σύκα (ακούσατε-ακούσατε!). Τα μισά τα κράτησα για τις μεγάλες προπονήσεις έναντι της μπανάνας και τα υπόλοιπα τα πήρα στο γραφείο για τα σνακ μου , εκτός από κάποια που θα μπουν στις σαλάτες. Η επόμενη παραγγελία θα γίνει πετιμέζι (Γιάννη, ακούς, χρωστάς συνταγή!).

Σύκα, λοιπόν, γιατί;

sika

Γι αυτό:

  1. Είναι υγιεινά : Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη και ειναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μέταλλα.
  2. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και έχουν αρκετά καλές ποσότητες καλίου. Αυτό βοηθά να διατηρηθεί η πίεση του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα και μειώνει την κατακράτηση του νερού. Το κάλιο είναι επίσης σημαντικό για τους μυς και τα νεύρα.
  3. Είναι καλή πηγή Ασβεστιου: Το ασβέστιο, ειδικά για εμάς τις γυνάικες, βοηθά στην ανάπτυξη και ενίσχυση των οστών, καθώς και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης.
  4. Είναι καλή πηγή μαγνησίου: Το μαγνήσιο βοηθά στην ανακούφιση της κόπωσης, τη χαλάρωση των μυών, των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων, ημικρανίες, ένταση και πόνος στους μυς, κλπ.
  5. Είναι καλή πηγή χαλκού: μειώνει τον κίνδυνο φλεγμονωδών νόσων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ενισχύει τη δραστηριότητα των ενζύμων που απαιτούνται για τη διατήρηση της ελαστικότητας των αιμοφόρων αγγείων, των συνδέσμων και των αρθρώσεων.
  6. Είναι πολύ καλή πηγή διαλυτών φυτικων ινών: αυξάνουν τον κορεσμο, προάγουν την υγεία του παχέος εντέρου, και επίσης βοηθούν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, των αιμορροΐδεων,των εκκολπωματικων διαταραχων, κ.λπ.
  7. Βοηθούν στη ρύθμιση του βάρους: λόγω της υψηλής συγκέντρωσης διαιτητικώ ινών αλλά και επειδή είναι γλυκά, χωρίς όμως να αυξάνουν την όρεξη! Έχουμε γράψει παλιότερα για το σύκο εδώ

Μια μέση ημερήσια κατανάλωση 100g / περίπου 5 σύκα περιέχει:

Σάκχαρα

55-60 g

Φώσφορος

163 mg

Πρωτεΐνες

4 g

Μαγνήσιο

91,5 mg

Λιπίδια

0g

Κάλιο

138 mg

Φυτικές Ίνες

6,7 g

Βιταμίνη Α

80 I.U.

Χοληστερόλη

0 mg

Βιταμίνη Β1

0,073 mg

Ασβέστιο

186 mg

Βιταμίνη Β2

0,072 mg

Σίδηρος

4,2 mg

Ενέργεια

217 kcal