SUPERFOODS: μύθος ή αλήθεια;

Αν και ο όρος superfoods χρησιμοποιείται από τις αρχές του 20ου αιώνα, δεν υπάρχει κάποιος επίσημος ορισμός. Παρ’ όλα αυτά, αναφέρεται σε τρόφιμα – κυρίως φρούτα και λαχανικά – των οποίων η θρεπτική αξία προσφέρει οφέλη στην υγεία συγκριτικά με άλλα τρόφιμα.

Η επιστήμη όντως έχει αποδείξει πως συγκεκριμένα συστατικά σε τρόφιμα και ροφήματα ίσως έχουν ιδιαίτερη διατροφική αξία. Ωστόσο, με μια πιο προσεκτική ματιά η ποσότητα και η συχνότητα με την οποία θα πρέπει να καταναλώνονται κάνει δύσκολη την ένταξη τους στα πλαίσια μιας ρεαλιστικής διατροφής. Παραδείγματος χάριν για να απολαύσει κάποιος τα οφέλη που το σκόρδο μπορεί να προσφέρει σχετικά με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, θα πρέπει να καταναλώνει 28 σκελίδες ημερησίως.

Η ιδέα της ύπαρξης ‘’Μαγικών Τροφών’’ είναι σίγουρα αρκετά ελκυστική, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης όμως δε θα πρέπει να δίνεται η εντύπωση πως άλλα τρόφιμα και ομάδες τροφίμων είναι λιγότερο υγιεινά, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά. Επίσης κανένα “superfood” δε μπορεί να αντισταθμίσει το κόστος ενός ανθυγιεινού τρόπου διατροφής.

Σημαντικό είναι να ενθαρρύνεται μια ισορροπημένη διατροφική πρόσληψη με στόχο την καλή υγεία. Σημαντικό είναι η διατροφή να χαρακτηρίζεται από ποικιλία με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και να μην προσκολλόμαστε αποκλειστικά σε τρόφιμα που χαρακτηρίζονται “super”.


Πηγές:

http://www.eufic.org/article/en/artid/The-science-behind-superfoods/

http://www.nhs.uk/Livewell/superfoods/Pages/what-are-superfoods.aspx


Γράφει για το NutriNews.gr η Μαρία Μεντζέλου, Πτυχιούχος Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τηλ. 6984515475, email: maria.mentzelou@hotmail.com