Στέβια: ένα φυσικό γλυκαντικό με προοπτική

Χαρακτηρίζεται από πολλούς ως “η ζάχαρη του μέλλοντος”. Πρόκειται για το φυτό στέβια, που είναι ένα εντελώς νέο είδος φυτού για την Ελλάδα, άγνωστο στη χώρα μας μέχρι το 2005, όταν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας άρχισε συστηματική επιστημονική έρευνα, την οποία και συνεχίζει σε συνεργασία με διάφορους φορείς, με σκοπό το φυτό αυτό να αποτελέσει μια εναλλακτική καλλιέργεια για τους Έλληνες γεωργούς.

Το φυτό και οι ιδιότητές του

Ο θάμνος Stevia rebaudiana Bertoni, ή απλά Stevia όπως συνήθως αναφέρεται, πήρε το όνομά του από τον Ελβετό βοτανολόγο Moisés Santiago Bertoni, ο οποίος ήταν ο πρώτος που περιέγραψε το φυτό.

Η Στέβια αποτελεί βότανο, το οποίο φυτρώνει ελεύθερα στην Κεντρική και Νότια Αμερική και ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών με το ηλιοτρόπιο και το ραδίκι. Η Στέβια καλλιεργήθηκε εκτενώς, λόγω των γλυκών της φύλλων και χρησιμοποιήθηκε επί αιώνες από τους αυτόχθονες Νοτιαμερικανούς ως παραδοσιακό γλυκαντικό σε τσάι βοτάνων και άλλα αφεψήματα.

Δύο είναι τα κύρια γλυκοσιδικά συστατικά στα φύλλα της: η στεβιοσίδη και η ρεμπαουδιοσίδη Α. Αυτά τα συστατικά έχουν 200-300 φορές πιο γλυκιά γεύση από τη ζάχαρη και, επομένως, μια πολύ μικρή ποσότητα είναι αρκετή, ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή γλυκύτητα.

Καλλιέργεια στην Ελλάδα – Πράσινη Καλλιέργεια

Στην Ελλάδα, η καλλιέργειά της υποστηρίζεται να αντικαταστήσει/υποκαταστήσει αυτή του καπνού με σημαντικά οικονιμικά αγροτικά οφέλη.

Η παραγωγή της στέβιας μοιάζει πολύ με εκείνη του καπνού, τόσο ως προς τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, περίοδο καλλιέργειας, πρώτα στα σπορεία και μετά στο χωράφι (Απρίλιος-Μάιο), όσο και ως προς τις καλλιεργητικές πρακτικές .

Γεωργικά, η στέβια μπορεί, σε βάθος χρόνου (επόμενα 4-6 χρόνια) και με ορισμένες προϋποθέσεις, να αποτελέσει μια νέα εναλλακτική δυναμική καλλιέργεια για τους πρώην καπνοπαραγωγούς.

H καλλιέργεια της στέβιας θα συμβάλλει στη διαφοροποίηση της ελληνικής γεωργίας καθώς και στην αξιοποίηση πολλών γεωργικών εκτάσεων που εγκαταλείφθηκαν ή είναι σε αγρανάπαυση. Με τις σημερινές τιμές που ισχύουν αλλού για τα φύλλα ή τη “ζάχαρη”,η στέβια εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα και απασχόληση, χωρίς καμιά επιδότηση.

Μάλιστα, επειδή δεν έχει ούτε πολλούς, ούτε σοβαρούς εχθρούς ή ασθένειες, ενδείκνυται για βιολογική ή ολοκληρωμένη παραγωγή και έτσι θεωρείται “πράσινη καλλιέργεια”.

Ασφάλεια – Επίσημη αναθεώρηση τον Ιανουάριο του ’11

Η «ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» EFSA, τον Απρίλιο του 2010, ανακοίνωσε ότι τοξικολογικά τα γλυκοσίδια (Στεβιοσίδη, Ρεμπαουδιοσίδη κ.λπ.) του φυτού Στέβια είναι τελείως ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία.
Ως ημερήσια δοσολογία ορίζονται τα 4mg ανά κιλό σωματικού βάρους.
Τον Ιανουάριο του 2011 ανανεώθηκαν οι συστάσεις με 5.6 to 6.8 mg/kgσωματικού βάρους/ ημέρα για τους ενήλικες και
1.7 – 16.3 mg/kg σωματικού βάρους/ ημέρα για παιδιά ηλικίας 1-14 ετών. Δείτε εδώ την επίσημη θέση της EFSA http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1972.htm

Προϊόντα

Στο εμπόριο κυκλοφορεί σε μορφή σκόνης και ταμπλέτες.


Πηγές:

European Food Safety Authority (EFSA):

http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/ans110126.htm

The European Food Information Council ( EuFIC ) :

http://www.eufic.org/article/el/diet-related-diseases/obesity/artid/stevia-natural-sweetener-potential-greek/

ΑΓΡΟ-τύπος:
http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=14405

ΕΞΠΡΕΣ- Ημερήσια ΟικονομικήΕφημερίδα:
http://www.express.gr/news/ellada/255305oz_20100120255305.php