Σπιτικό φυστικοβούτυρο, της μαραθωνοδρόμου Ειρήνης

Και ξαφνικά, κάπου ανάμεσα στα χιλιόμετρα και στην ξεκούραση, η μαραθωνοδρόμος Ειρήνη πετάει συνταγή για φυστικοβούτυρο! Την εμπιστευόμαστε, απλά θα υπενθυμίσω πως επειδή ενεργειακά είναι αρκετά πυκνό απολαύστε με μέτρο.

Η Ειρήνη προτείνει πως θα χρειαστείτε thermomixer, που θα χτυπήσει τα φιστίκια με τρελές ταχύτητες προκειμένου να πετύχει το κρεμώδες της υφής του.

fistikovouturo

Υλικά και Εκτέλεση

  • 500 γραμ. φιστίκια αράπικα ανάλατα και άψητα, τα ψήνουμε για να βγάλουμε τον εξωτερικό φλοιό.
  • Τα ρίχνουμε στο μίξερ και προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας σπορέλαιο και 2 κουταλάκια γλυκού μέλι.
  • Απαιτείται χτύπημα γερό (3-4 λεπτά) για να γίνει πολτός το μίγμα και μετά, ανάλογα και με την ποσότητα του λαδιού που έχει ήδη το φυστίκι ενδεχομένως να χρειαστεί να ρίξουμε λίγο ακόμα λάδι προκειμένου να γίνει κρέμα. Αυτό είναι.
  • Το βάζουμε σε βάζο, στο οποίο μετά από λίγο θα δούμε να διαχωρίζεται το λάδι στο πάνω μέρος (όπως στο ταχίνι). Αυτό δεν είναι κακό.

Καλή επιτυχία!

Σχετικά με τη διατροφική αξία του φυστικοβούτυρου:

Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, καλών λιπαρών οξέων (κυρίως μονοακόρεστων) και αντιοξειδωτικών ουσιών που μάλιστα αυξάνεται η συγκέντρωση τους στα ψημένα φιστίκια. Λόγω της διατροφικής αξίας των φιστικιών, το φυστικοβούτυρο αν και είναι πυκνό ενεργειακά μπορεί να αποτελέσει μια καλή τροφή για προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις εξαιτίας της συγκέντρωσης των μονοακόρεστων λιπαρών και αντιοξειδωτικών ουσιών.

Ανά 30 γρ. (περίπου 2 κουταλιές σούπας):

Θερμίδες: 190, Υδατάνθρακες: 6 γρ., Πρωτεΐνη: 8 γρ., Λιπαρά: 16 γρ (Κορεσμένα: 2 γρ.)