Πρωτόγαλα – η νέα τροφή θαύμα;

Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο Hashimoto.gr – Ελληνική κοινότητα θυρεοειδίτιδας Hashimoto

ColostrumΤο πρωτόγαλα (γνωστό επίσης και ως Colostrum) είναι όπως αναφέρει και το όνομα το πρώτο γάλα των θηλαστικών που δίνουν στα νεογνά τους. Αυτό το γάλα παράγεται από το θηλαστικό τις πρώτες ώρες και ημέρες και είναι ιδιαίτερα ευεργετικό και πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες. Υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων και χρησιμοποιούνταν συχνά από τους ανθρώπους. Σήμερα ωστόσο το ανακαλύπτουν εκ νέου και πολλοί αναφέρονται στις ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες του. Το πρωτόγαλα είναι πολύ δυναμωτικό και πολύ θρεπτικό για το νεαρό ζωάκι που γεννιέται γιατί του δίνει όλα τα αντισώματα που χρειάζεται για να δυναμώσει ο οργανισμός του και το ανοσοποιητικό του σύστημα. Σήμερα επιβεβαιώνουν πολλές έρευνες ότι το πρωτόγαλα είναι ωφέλιμο και για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ενδιαφέρον είναι ότι το πρωτόγαλα χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα στην θεραπεία κάποιων αλλεργιών, λοιμώξεων, ιώσεων και μυκητιάσεων. Ακόμα και για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού σε περιπτώσεις όπως π.χ. σε γαστρεντερικές διαταραχές, σακχαρώδη διαβήτη και Υπέρταση. Οι ανοσοσφαιρίνες στο πρωτόγαλα εξουδετερώνουν τοξίνες, βακτήρια και βοηθάνε τα αντισώματα να καταπολεμήσουν πιο αποτελεσματικά τους εισβολείς. Ακόμα, φαίνεται να λειτουργεί ευεργετικά στην αύξηση των κυττάρων και στην αποθεραπεία τους. Έτσι ωφελεί την επούλωση πληγών και τραυμάτων. Επίσης, λέγεται ότι βοηθάει στην βελτίωση των καύσεων του λίπους και του μεταβολισμού.

Ενώ το πρωτόγαλα κατατάσσεται εδώ και λίγο χρονικό διάστημα στην κατηγορία των «θαυματουργών τροφών», φαίνεται ωστόσο να φέρνει πραγματικό αποτέλεσμα σε άτομα που το λαμβάνουν. Υπάρχει πλέον σε διάφορες μορφές όπως π.χ. σε κάψουλες, αλοιφές και συμπληρώματα διατροφής.

Πολλές έρευνες αποδεικνύουν ότι πράγματι φαίνεται να βοηθάει στην ανάπλαση του βλεννογόνου του εντέρου και να εξισορροπεί το ανοσοποιητικό σύστημα. *

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι, ότι το πρωτόγαλα όχι μόνο δυναμώνει το ανοσοποιητικό, όμως φαίνεται να το εξισορροπεί παράλληλα. Έτσι, πολλά άτομα με αυτοάνοσες παθήσεις αναφέρουν ότι νιώθουν βελτίωση στην υγεία τους με την λήψη συμπληρωμάτων από πρωτόγαλα παράλληλα στην θεραπεία που λαμβάνουν.

Ενδεχόμενες παρενέργειες

Έως σήμερα δεν είναι γνωστές κάποιες σοβαρές παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν από την λήψη συμπληρωμάτων με πρωτόγαλα. Υπάρχουν ωστόσο άτομα τα οποία πάσχουν από αλλεργία πρωτόγαλαστο αγελαδινό γάλα. Αυτά τα άτομα προφανώς δεν μπορούν να λάβουν συμπληρώματα διατροφής με πρωτόγαλα αγελάδας. Υπάρχουν ωστόσο πλέον συμπληρώματα διατροφής με πρωτόγαλα από άλλα θηλαστικά.

Τα άτομα που πάσχουν από ευαισθησία στην λακτόζη ίσως αναρωτηθούν αν γι αυτούς ενδείκνυται το πρωτόγαλα. Πολλά προϊόντα από πρωτόγαλα συχνά έχουν ελάχιστη περιεκτικότητα λακτόζης. Έτσι, ίσως να μην υπάρξει κάποια αντίδραση σε αυτά τα άτομα. Ωστόσο είναι καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν από την λήψη.

Καθώς η χορήγηση κατάλληλης δόσης ινσουλίνης είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, θα πρέπει να συμβουλευτούν οπωσδήποτε τον θεράπων γιατρό τους, πριν από την λήψη προϊόντων από πρωτόγαλα.

Άτομα με αυτοάνοσες παθήσεις όπως π.χ. αρθριτικές παθήσεις, ερυθηματώδης λύκος, συστηματική σκληροδερμία αναφέρουν ευεργετικές επιδράσεις από την λήψη προϊόντων με πρωτόγαλα.

Άτομα με Hashimoto Θυρεοειδίτιδα φαίνεται αναφέρουν ότι νιώθουν ευεξία με το πρωτόγαλα καθώς λειτουργεί ευεργετικά στον ανοσοποιητικό χωρίς να το ερεθίζει και χωρίς να προκαλεί έξαρση στη νόσο.

Προσοχή: Το πρωτόγαλα φαίνεται να βλάπτει τα άτομα που πάσχουν από αδένωμα υπόφυσης.

*Αναμένονται περαιτέρω έρευνες που αποδείξουν όλα τα συν και τα πλην που μπορεί να προσφέρει το πρωτόγαλα. Γι αυτό σημαντικό είναι, πριν από την λήψη του να μιλήσετε οπωσδήποτε με τον γιατρό σας και σε συνεργασία μαζί του να προχωρήσετε σε κάποια θεραπεία με πρωτόγαλα.


Πηγή: Hashimoto.gr – Ελληνική κοινότητα θυρεοειδίτιδας Hashimoto