Νηστεία και σωστή διατροφή: η αξία των καρπών

Το έχετε σκεφτεί πως η περίοδος της θρησκευτικής νηστείας είναι η καλύτερη αφορμή για να ανακαλύψετε πολύτιμους διατροφικούς θησαυρούς; Σας προ(σ)καλούμε να φάτε έξυπνα, με συνδυασμούς υψηλής θρεπτικότητας!

sprouted-nuts-seedsΚαταρχάς, δώστε έμφαση στους Ξηρούς Καρπούς. Μια ματιά στην τυπική διαθρεπτική ανάλυση του συνόλου των ξηρών καρπών αρκεί. Παρέχουν πρωτεϊνη καλής βιαοδιαθεσιμότητας σε ποσότητα ανά 100g από 18g έως 25g, δηλαδή όσο το τυρί. Διαθέτουν, επίσης, περίπου 20% σύνθετους υδατάνθρακες ευνοόωντας την καλή διαχείριση του σακχάρου και τον κορεσμό. Το βασικό τους στοιχείο όμως είναι η υψηλή παροχή πολύτιμων έλαιων σε ποσοστό από 41% που φτάνει έως 59%, καθιστώντας τους βασικό σύμμαχο στην πρόληψη εκφυλιστικών νόσων όπως Αλτσχάιμερ και Παρκινσον. Αποτελούν βασική πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ευνοώντας την καλή νοητική υγεία, την μυική ευπλασία και την σύνθεση της κερατίνης, δηλαδή το συστατικό των μαλλιών και των νυχιών. Τα brasil nuts είναι από τις καλύτερες πηγές του ισχυρού αντιοξειδωτικού σελήνιου, τα καρύδια έχουν την υψηλότερη ποσότητα ω-3, συμπληρώστε ασβέστιο και μαγνήσιο με αμύγδαλο, και σε καμία περίπτωση μην περιφρονείτε τον ταπεινό ηλιόσπορο ή το φυστίκι αιγίνης.

Η περίοδος αυτή είναι επίσης η καλύτερη αφορμή να αναβαθμίσετε το διαιτολόγιό σας με όσπρια όπως οι φακές, τα ρεβύθια, την φάβα και τα μαυρομάτικα, συνδυάζοντάς τα με δημητριακά πχ φτιάξτε φακόρυζο. Επίσης, γιατί όχι, παρασκευάστε το δικό σας πολύσπορο ψωμί με κολοκυθόσπορο, λιναρόσπορο και καρύδι.

Ανακαλύψτε τα ποικίλα αποξηραμμένα φρούτα και προσθέστε πολύτιμα και μοναδικά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη στοιχεία με σταφίδες, cranberries, μύρτιλο, και βεβαίως με ό,τι πιο hot, goji berries. Δημιουργήστε λοιπόν! Πειραματιστείτε με ένα θρεπτικό πολύχρωμο μείγμα καρπών της επιλογής σας για όλες τις ώρες, στο ενδοιάμεσο των γευμάτων ή για τις σαλάτες σας.

Είπαμε όμως, φερθείτε έξυπνα. Μην παρασυρθείτε από τον πλούτο των μικρών αυτών υπερτροφών! Πάντα με μέτρο και επιλεκτικότητα στην υψηλή ποιότητα.
Η ομάδα των καφεκοπτείων ”Ο Βραζιλιάνος” σύμμαχος στις δημιουργικές επιλογές!

Σας ευχόμαστε ολόψυχα Καλό Πάσχα!