Μελομακάρονα Σιφνέικα

Της τελευταίας στιγμής συνταγή για μελομακάρονα! Αγαπημένο παραδοσιακό γλύκισμα, με ελαιόλαδο και μέλι πασπαλισμένο με αντιοξειδωτικά και… μπόλικη ενέργεια!

(Δείτε εδώ για το μέλι http://www.nutrinews.gr/?p=3202, και άλλες συνταγές για μελομακάρονα http://www.nutrinews.gr/?p=1084)

Μου προώθησε την συνταγή ο φίλος, και επίδοξος τριαθλητής, Ισαάκ. Τα έφτιαξαν μαζί με την φίλη του Μαρία, είναι νόστιμα, πολύ αρωματικά και λίγο τραγανά.

Μελομακάρονα της Μαρίας, από την Σίφνο:

Υλικά:

  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1000 με 1200 γραμμάρια περίπου
  • 2 ποτήρια νερού (300ml) ελαιόλαδο ελαφρύ
  • 1 πακέτο βούτυρο soft 250 ml
  • 1 ποτήρι του νερού φυσικό χυμό από μισό λεμόνι, και το υπόλοιπο χυμό πορτοκάλι
  • 1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ ( 120ml)
  • 2,5 φλυτζάνια του τσαγιού (300-350 ml) ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κανέλα σκόνη
  • 1 κ.σ. γαρύφαλλο σκόνη
  • 1κ.σ. σόδα
  • ξύσμα από το πορτοκάλι και το μισό λεμόνι

Σιρόπι:

  • 2 ποτήρια νερού μέλι
  • 2 ποτήρια νερού ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • μέσα στο σιρόπι βάζουμε την φλούδα από μισό πορτοκάλι
  • Για το πασπάλισμα:
  • καρύδια θρυμματισμένα
  • σουσάμι θρυμματισμένο ελαφρά αφού πρώτα το έχουμε περάσει από αντικολλητικό για πάρει σταρένιο χρώμα
  • 2 κ.σ κανέλα σκόνη
  • 2 κ.σ. γαρύφαλλο σκόνη

Παρασκευή:

  1. Σε μια λεκάνη βάζουμε το λάδι, το κανελογαρύφαλλο, τη ζάχαρη, το βούτυρο αφού το έχουμε αφήσει για λίγο εκτός ψυγείου να μαλακώσει, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, το κονιάκ. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό του πορτοκαλιού και λεμονιού, και το ρίχνουμε κι αυτόν μέσα στο μείγμα.
  2. Αφού κοσκινίσουμε το αλεύρι για να αφρατέψει, αρχίζουμε να το ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στο μείγμα ανακατεύοντας ταυτοχρόνως με το χέρι μας τα υλικά, να ομογενοποιηθούν καλά. Ρίχνουμε όσο αλεύρι “πάρει” ώστε να έχουμε μια λαδερή ζύμη, μαλακιά και εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα χέρια και να “στέκεται” λιγάκι.
  3. Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο μέγεθος που θέλουμε (μικρά κατά προτίμηση), και φροντίζουμε να έχουν από την κάτω επιφάνεια ένα βαθούλωμα (με το δάχτυλό μας).
  4. Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα αραιά γιατί θα φουσκώσουν.
  5. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Θέλουμε να ροδίσουν και να είναι τραγανά, σαν μπισκότα.

Σιρόπι (ζεστό σιρόπι-κρύα μελομακάρονα):

  1. Ρίχνουμε σε μέτριου μεγέθους κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι, και τη φλούδα από το πορτοκάλι, και τα βράζουμε για 5 λεπτά.
  2. Χαμηλώνουμε τη φωτιά αρκετά ώστε να διατηρείται ζεστό το σιρόπι.
  3. Βάζουμε τα κρύα μελομακάρονα στο σιρόπι για μισό λεπτό από την κάθε πλευρά. Τα γυρίζουμε από τις δύο πλευρές και μετά τα βγάζουμε.
  4. Μπορούμε να τα στραγγίσουμε για λίγο σε λαδόκολλα πριν τα τοποθετήσουμε σε πιατέλα.

Πασπάλισμα:

Βάζουμε τα κρύα πάλι μελομακάρονα σε στρώσεις σε πιατέλα, αφού πασπαλίσουμε κάθε φορά, με τα υλικά αφού τα αναμίξουμε όλα μαζί, τελειώνοντας σε σχήμα πυραμίδας.

Καλά Χριστούγεννα!

Ευχαριστούμε παιδιά!

melomakarona