Λειτουργικά τρόφιμα: τα τρόφιμα της υγείας;

Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος μπορεί αν άραγε κάποια τρόφιμα να είναι πιο ευεργετικά από άλλα.

Ο όρος ‘’Λειτουργικά’’ τρόφιμα χαρακτηρίζει τα φυσικά ή εμπλουτισμένα με βιοδραστικά/ βιολογικά ενεργά συστατικά τρόφιμα που μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην υγεία.

Ποια είναι;

Παραδείγματα Καινοτόμων Λειτουργικών Τροφίμων

  • Γάλατα που έχουν υποστεί ζύμωση & γιαούρτια με προβιοτικές καλλιέργειες :Υποστηρίζουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου
  • Μαργαρίνη, γιαούρτι, αλειφόμενο τυρί που περιέχουν φυτικές στερόλες / στανόλες : Μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη και το κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Αυγά πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα: 3 – 4 αυγά την εβδομάδα παρέχουν τη συνιστώμενη ποσότητα Ω-3 λιπαρών οξέων για τη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας.
  • Δημητριακά πρωινού εμπλουτισμένα με φυλλικό οξύ : Πιθανόν μειώνουν τον κίνδυνο γέννησης βρεφών με προβλήματα του νευρικού σωλήνα.
  • Ψωμί, μπάρες από μούσλι εμπλουτισμένα με ισοφλαβόνες :Πιθανόν μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού και του προστάτη, καρδιοπάθειας και οστεοπόρωσης.

Όμως, υπάρχουν και άλλα συστατικά με τα οποία εμπλουτίζονται τα τρόφιμα προκείμενου να προκύψουν ακόμα περισσότερα οφέλη για την υγεία όπως:

  • Β – καροτένιο: Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα, ενισχύει τον αντιοξειδωτικό μηχανισμό
  • Φλαβονοειδή (κατιχίνη, επικατιχίνη): Υποστηρίζουν την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς
  • Β – γλυκάνη: Πιθανόν μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα

Πραγματικά, φαίνεται πως τα λειτουργικά τρόφιμα ασκούν θετική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως δεν αποτελούν τη μαγική λύση για την εξασφάλιση της υγείας και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ένα επιπλέον συστατικό που εμπλουτίζει ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο σε συνδυασμό με την ένταξη της σωματικής δραστηριότητας.


Πηγές:

http://www.fao.org/docrep/007/ae532e/ae532e02.htm

http://www.eufic.org/article/el/page/FTARCHIVE/artid/functional-foods/

http://www.foodinsight.org/Background_on_Functional_Foods


Γράφει για το NutriNews.gr η Μαρία Μεντζέλου
Πτυχιούχος Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Τηλέφωνο: 6984515475
E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com