Και γρήγορο φαγητό και πιο υγιεινό: εναλλακτικές που να ικανοποιούν και τα δύο!

Αναδημοσίευση από το ιστότοπο του ΕΥΖΗΝ

kids-fast-foodΤο γρήγορο φαγητό προτιμάται από μικρούς και μεγάλους για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων η γεύση, η ευκολία και η χαμηλή τιμή. Ειδικά τα παιδιά δείχνουν μεγάλη προτίμηση στο γρήγορο φαγητό, αφού δεν αντιλαμβάνονται τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία τους η συχνή κατανάλωσή του.

Παρά την πρόθεση των γονέων να προωθήσουν την υγιεινή διατροφή μέσα και έξω από το σπίτι, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν με ποιο τρόπο να χειριστούν την κατανάλωση γρήγορου φαγητού από τα παιδιά τους. Στην προσπάθειά τους αυτή μπορεί να το χαρακτηρίζουν «πολύ κακό για την υγεία» και να θέτουν απαγορεύσεις, οι οποίες πολλές φορές αντικρούονται από τις συνήθειες των ίδιων. Σίγουρα η πλήρης απομάκρυνση του πρόχειρου φαγητού από τη διατροφή των παιδιών δεν είναι εφικτή πρακτικά: το πρόχειρο γρήγορο φαγητό συνοδεύει σε πολλές φάσεις την καθημερινότητά μας, και είναι μάλλον αναπόφευκτο σε ένα βαθμό. Μεταξύ άλλων πρακτικών για τη σωστή διατροφική εκπαίδευση των παιδιών στο θέμα, εξαιρετικής σημασίας αναδεικνύεται η ύπαρξη πιο υγιεινών εναλλακτικών. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι γονείς μπορούν είτε να αυξήσουν «ανταγωνιστικά» τη διαθεσιμότητα πιο υγιεινών διατροφικών επιλογών, είτε να τροποποιήσουν την παρασκευή και σύσταση των τροφίμων, ώστε να προκύπτουν πιο υγιεινές εκδοχές τους.

Μερικές τέτοιες ιδέες προτείνονται στον πίνακα παρακάτω, και αναμένεται οι μικρές αυτές αλλαγές να φέρουν μεγάλα οφέλη στην ποιότητα της διατροφής όχι μόνο των παιδιών, αλλά και της οικογένειας συνολικά!

pinakasgrigorofagito2

ΕΥΖΗΝ (Εθνική Δράση Υγείας για τη ΖωΗ των Νέων)

To E.Y.ZH.N.(Εθνική δράση Υγείας για τη ΖωΗ των Νέων)είναι ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας που σχεδίασε και υλοποιεί το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η διασφάλιση της υγείας των παιδιών μέσα από την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας. Το Πρόγραμμα με συγκεκριμένες ενέργειες παρεμβαίνει στην καθημερινότητα της ελληνικής οικογένειας, του σχολείου και του συνόλου της κοινωνίας, παρέχοντας, μεταξύ άλλων, διαρκή συμβουλευτική ενημέρωση σε θέματα διατροφής, ανάπτυξης και σωματικής δραστηριότητας.