Η ενυδάτωση συνεχίζεται και μετά το καλοκαίρι!

Η ενυδάτωση δεν είναι υπόθεση μόνο του καλοκαιριού. Νερό δεν πίνουμε επειδή κάνει ζέστη αλλά επειδή… χρειαζόμαστε το νερό!

Χαρά Σκουλαρίκη, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc.
Πρώτη δημοσίευση Mbike

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι περισσότεροι ποδηλάτες έχουν την τάση να μην πίνουν αρκετό νερό σε σύγκριση με τους καλοκαιρινούς μήνες, μάλλον εξαιτίας της αντίληψη ότι η εφίδρωση δεν είναι τόσο έντονη σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, πέρα από τον ιδρώτα, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που καθορίζουν τις ημερήσιες ανάγκες σε νερό.

Ναι, το χειμώνα μπορεί η εφίδρωση να είναι πιο χαμηλή, όμως ο ξηρός και κρύος αέρας επηρεάζουν την κατάσταση ενυδάτωσης, καθώς η ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος σας (θερμορύθμιση) χρειάζεται δαπάνη ενέργειας και χρόνο προσαρμογής.

Δηλαδή, όταν η προπόνηση πραγματοποιείται στο κρύο ή/ και σε υψηλό υψόμετρο, ο αέρας είναι ξηρότερος και οι πνεύμονες πρέπει να ”εργαστούν” περισσότερο προκειμένου να υγρανθεί και θερμανθεί ο αέρας που μπαίνει στο σώμα.

Σε πρόσφατη μελέτη σε χειμερινά αγωνίσματα βρέθηκε οτι οι αθλητές είναι αφυδατωμένοι τόσο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών ( υψηλές άδηλες απώλειες νερού, δηλαδή απώλειες μέσω της αναπνοής) αλλά και μειωμένου αισθήματος δίψας.

Δηλαδή, το αίσθημα της δίψας είναι διαφορετικό σε κρύες συνθήκες. Μάλιστα ,η παραπάνω έρευνα έδειξε οτι η ενεργοποιήση της δίψας είναι κατά 40% λιγότερο ευαίσθητη το χειμώνα από ότι το καλοκαίρι.

Συμβουλές ώστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι και το χειμώνα:

  • Να θυμάστε ότι και τον χειμωνα διατρέχετε κίνδυνο αφυδάτωσης: το να μην ιδρώνεις ή το να μην διψάς δεν σημαίνει οτι δεν χρειάζεται να πιεις νερό!
  • Ενυδατωθείτε το ίδιο όπως κάνετε οποιαδήποτε άλλη εποχή του έτους. Δεν έχει σημασία αν η προπόνηση είναι σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο. Οι ανάγκες ενυδάτωσης είναι παρόμοια.
  • Ζυγιστείτε πριν και μετά την προπόνηση για να δείτε πόσο να πίνετε. Ένας εύκολος τρόπος για να υπολογίσει κάποιος τις ανάγκες ενυδάτωσής του, είναι να ζυγιστεί πριν από την προπόνηση και στη συνέχεια, μετά την προπόνηση. Κάθε κιλό απώλειας βάρους, πρέπει να το αναπληρώσει σε νερό!
  • Πίνετε ζεστά ροφήματα για να μείνετε ενυδατωμένοι. Όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλή, ίσως δεν είναι ευχάριστο ένα κρύο ποτό. Προτιμήστε σούπες, ροφήματα και τσάι με ζεστό νερό.
  • Ορίστε ένα στόχο στην πόση νερού καθημερινά. Βάλτε στόχο να πίνετε ένα συγκεκριμένο όγκο νερού – κι εδώ το παγούρι του Active Cap μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο: Ένας μέσος άντρας χρειάζεται περίπου 6 λίτρα την ημέρα και μια γυναίκα περίπου 4.5 λίτρα.

Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ Active Cap παρουσιάστηκε στην ελληνική αγορά το 2006 και είναι το φυσικό μεταλλικό νερό για όλους εµάς που βρισκόµαστε συνεχώς σε κίνηση και αναζητάμε πρακτικές λύσεις, στο πλαίσιο των γρήγορων ρυθµών της καθηµερινότητας.

Το ΑΥΡΑ Active Cap ανταποκρίνεται στην ανάγκη µας για φυσικό μεταλλικό νερό εξαιρετικής ποιότητας, µε την αναγνωρισµένα αγνή γεύση του ΑΥΡΑ και «δραστήρια» χαρακτηριστικά: 750ml φυσικού µεταλλικού νερού, μοντέρνο, εργονοµικό μπουκάλι που εφαρμόζει τέλεια στο χέρι αλλά και σε κάθε δραστηριότητα, εύχρηστο καπάκι για εύκολη µεταφορά και ελεγχόµενη κατανάλωση για κάθε στιγµή της ηµέρας και σε κάθε περίσταση.

To ΑΥΡΑ Active Cap βγάζει προς τα έξω το πιο active κομμάτι του εαυτού μας, συνοδεύοντάς μας στις πιο active στιγμές μας.

Χαρά Σκουλαρίκη, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc.
Πρώτη δημοσίευση Mbike http://www.mbike.gr/%ce%b5%ce%bd%cf%85%ce%b4%ce%ac%cf%84%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%87%ce%b5%ce%b9%ce%bc%cf%8e%ce%bd%ce%b1%cf%82-ayra-active-cap/