Διατροφή…με μέτρο!

Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο του επιστημονικού προγράμματος ΕΥΖΗΝ , Εθνική δράση για τη Ζωή των Νέων

Όπως ήδη γνωρίζεις, μια ισορροπημένη διατροφή είναι αυτή που θα εξασφαλίσει τη φυσιολογική σωματική σου ανάπτυξη και θα σε βοηθήσει να είσαι υγιής. Πέρα όμως από την ποιότητα της διατροφής σου, ο έλεγχος της ποσότητας του φαγητού που καταναλώνεις στα γεύματά σου είναι, επίσης, πολύ σημαντικός, με στόχο τη διατήρηση του βάρους σου σε υγιή επίπεδα. Πώς μπορείς, λοιπόν, να είσαι σίγουρος/η ότι τρως όσο πρέπει;

Αρχικά, πρέπει να έχεις κατά νου ότι όλοι οι άνθρωποι δεν χρειάζονται την ίδια ποσότητα τροφής για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Για παράδειγμα, η μερίδα του φαγητού ενός ατόμου εξαρτάται από παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, το ύψος και το βάρος του, καθώς και από το αν και σε ποιο βαθμό είναι σωματικά δραστήριο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έπειτα, για να είσαι σίγουρος/η ότι καταναλώνεις όση τροφή χρειάζεσαι, είναι σημαντικό να μάθεις να αναγνωρίζεις και να ανταποκρίνεσαι σωστά στα αισθήματα της πείνας και του κορεσμού. Με άλλα λόγια, πρέπει να μάθεις να «ακούς» το σώμα σου και να του προσφέρεις ενέργεια μέσω της τροφής όταν την έχει ανάγκη, αλλά και να σταματάς να του παρέχεις ενέργεια προτού υπερκαταναλώσεις τροφή! Ορίστε, μερικές πρακτικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις:

  • Φρόντισε να καταναλώνεις τροφή μόνο όταν πεινάς πραγματικά!
    Κάποιες φορές μπορεί να αισθανθείς ξαφνικά μια έντονη πείνα, κυρίως για γλυκά και λιπαρά τρόφιμα, ανεξάρτητα από την ώρα που κατανάλωσες το τελευταίο σου γεύμα. Η πείνα αυτή είναι συναισθηματική και εμφανίζεται όταν βαριέσαι, έχεις στρες ή είσαι στενοχωρημένος/η. Σε αυτήν την περίπτωση, αντί να καταναλώσεις αμέσως κάποιο τρόφιμο, προσπάθησε να κάνεις κάτι άλλο για να ξεχαστείς, για παράδειγμα πήγαινε μια βόλτα ή άκου την αγαπημένη σου μουσική.
  • Μάθε να αναγνωρίζεις πότε έχεις πραγματικά χορτάσει!
    Φρόντισε να σταματήσεις να τρως όταν πια δεν αισθάνεσαι έντονη πείνα και προτού αισθανθείς πολύ φουσκωμένος/η, δηλαδή στο σημείο που αισθάνεσαι εντάξει, αλλά θα μπορούσες να φας λίγο ακόμα. Αν τελειώνοντας το γεύμα σου αισθανθείς δυσφορία, το πιθανότερο είναι πως κατανάλωσες περισσότερη τροφή από αυτή που πραγματικά είχες ανάγκη.
  • Έλεγξε το μέγεθος της μερίδας σου!
    Για τα γεύματα που καταναλώνεις στο σπίτι, βάλε μια μικρή μερίδα φαγητού στο πιάτο σου, και μόνο αφού την καταναλώσεις και αισθάνεσαι ότι πεινάς ακόμα, πρόσθεσε άλλη μια μικρή μερίδα. Για τα συσκευασμένα τρόφιμα, φρόντισε να επιλέγεις τις μικρές/ατομικές συσκευασίες και όχι τις μεγάλες/οικογενειακές. Σε κάθε περίπτωση, κατανάλωσε το φαγητό σου αργά, για να δώσεις χρόνο στο σώμα σου να καταλάβει ότι του παρέχεις την ενέργεια που χρειάζεται.
  • Δώσε προσοχή στην «ατμόσφαιρα» των γευμάτων σου!
    Προτίμησε να καταναλώνεις τα γεύματά σου σε ήρεμο περιβάλλον μαζί με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, καθιστός/η σε τραπέζι, και χωρίς να κάνεις ταυτόχρονα άλλα πράγματα που σου αποσπούν την προσοχή. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να αποφεύγεις την κατανάλωση φαγητού μπροστά στην τηλεόραση, καθώς το πιθανότερο είναι ότι θα τρως μηχανικά. Έτσι, είτε θα καταναλώσεις μεγάλη ποσότητα τροφής, χωρίς να το αντιληφθείς, είτε θα παρατήσεις γρήγορα το γεύμα σου, χωρίς να έχεις ικανοποιήσει τις ανάγκες σου, τις οποίες όμως θα αναζητήσεις να καλύψεις αργότερα, πιθανώς με πολλή περισσότερη τροφή από ό,τι θα χρειάζεσαι.

Πηγή: ΕΥΖΗΝ 

Tο EYZHN είναι ένα πρόγραμμα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με τo Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών, μέσα από την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας.

Το πρόγραμμα Αξιολόγησης, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δράσεις του ΕΥΖΗΝ, διενεργείται στα σχολεία με την ευγενική χορηγία της ΟΠΑΠ Α.Ε. Οι υπόλοιπες δράσεις του προγράμματος χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και τη Nestlé Ελλάς.

Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ, Ιστότοπος: http://eyzin.minedu.gov.gr/, Ε-mail: media@eyzhn.edu.gr