Εγκυμοσύνη και Αλκοολ: ΠΟΤΕ μαζί

Πόσο αλκοόλ είναι ασφαλές να πίνουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Η παγκόσμια συναίνεση είναι καθόλου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αποθαρρύνει τις γυναίκες που είναι έγκυες να μην πίνουν ούτε μια σταγόνα.

Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο για αποβολή και πρόωρο τοκετό, ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιγένειας.

Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ έχει επίσης σχετιστεί με εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο, του οποίου τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν παραμορφωμένα χαρακτηριστικά του προσώπου, χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, νοητική υστέρηση, κακό συντονισμό, επιθετική συμπεριφορά και άλλα προβλήματα.

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν συσχετίσει επίσης την κατανάλωση αλκοολ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με μια σπάνια λευχαιμία παιδικής ηλικίας, μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων στα αγορια και ορισμένες επιγενετικές αλλαγές σε ποντίκια.

Κι όμως, πολλές γυναίκες συνεχίζουν να πίνουν.: 1 στις 2 Αμερικάνες έγκυες πίνουν τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το Σουηδικό Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας αναφέρει ότι το 30% των Σουηδέζων καταναλωνουν αλκοολ σε όλη την εγκυμοσύνη, ενώ το 60% των Ρωσίδων αναφέρουν κατανάλωση τουλάχιστον μία φορά αφού ανακαλύπτουν ότι είναι έγκυες. (!)

Οι οργανισμοί υγείας πολλών ευρωπαϊκών χωρών αποθαρρύνουν κάθε κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ στην Ελβετία και την Βρετανία περιλαμβάνουν μια προειδοποίηση, όπως “αλλά αν πρόκειται να πιείτε, θα πρέπει να περιοριστείτε σε ένα ποτό την ημέρα και όχι κάθε μέρα. “

Ενώ οι κίνδυνοι από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ είναι δεδομένοι, τι γίνεται με το περιστασιακό, και όχι-καθημερινό ποτό;
Η αλήθεια είναι ότι έρευνα στην περιστασιακή κατανάλωση δεν είναι εύκολο να γίνει και δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα .

Αλλά, πάλι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει όχι στο αλκοόλ. Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι ακόμη και η περιορισμένη έκθεση στο αλκοόλ ,1 έως 4 ποτήρια κρασί την εβδομάδα, μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση στην ανάπτυξη του εμβρύου, που οδηγούν σε γνωστική και κοινωνικο-συναισθηματικές ανεπάρκειες που γίνονται πιο έντονες στις ηλικίες μεταξύ 3 και 5.