Ποιό είναι το καλύτερο ”ενυδατικό” ποτό μετά την άσκηση

Ψάχνετε για το ιδανικό μείγμα αναπλήρωσης αλάτων μετά την προπόνηση; Το γάλα και τα προϊόντα επεξεργασίας γάλατος, χάρη στην ισορροπία νατρίου, υδατανθράκων και αμινοξέων, βοηθούν το σώμα να διατηρήσει υψηλότερα επίπεδα ενυδάτωσης, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism.

Στην μελέτη αυτή λοιπόν, οι ερευνητές με σκοπό να δουν κατά πόσο διάφορα πόσιμα μείγματα οδηγούν σε καλύτερα επίπεδα ενυδάτωσης, υπέβαλαν 15 ποδηλάτες στην ίδια αθλητική δοκιμασία για 4 φορές. Μετά από κάθε προπόνηση/δοκιμασία οι ποδηλάτες ήπιαν: αγελαδινό γάλα,γάλα σόγιας, ένα αθλητικό ποτό ευρείας κατανάλωσης και ένα υποκατάστατο γεύματος με βάση του το γάλα.

Οι ερευνητές μέτρησαν δείκτες αίματος και ούρων για τον προσδιορισμό της κατάστασης ενυδάτωσης καθώς επίσης αξιολόγησαν το αίσθημα ”ξεδιψάσματος” και πληρότητας.

Τελικά, το υποκατάστατο γεύματος με βάση το γάλα οδήγησε σε καλύτερη αναπλήρωση συστατικών ενώ το αγελαδινό γάλα οδήγησε σε υψηλότερο αίσθημα πληρότητας και κορεσμού μετά την προπόνηση.

Και όσο αφορά το νερό; Οι συγγραφείς σημειώνουν πως η πόση νερού με υψηλό ρυθμό μετά την προπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε υπονατριαιμία μέσω αραίωσης και αντιρροπιστική διούρηση.

Η δική μας συμβουλή είναι να αναπληρώνεται αργά και συστηματικά η απαραίτητη ποσότητα υγρών. Το γάλα αποδεδειγμένα αποτελεί το καλύτερο μείγμα αναπλήρωσης μετά την προπόνηση από κάθε άποψη:

  1. Είναι υγρό οπότε αναπληρώνει… υγρά
  2. Περιέχει νάτριο, μαγνήσιο και φώσφορο οπότε αναπληρώνει άλατα
  3. Περιέχει αμινοξέα υψηλής βιολογικής αξίας για την μυική αποκατάσταση
  4. Περιέχει απλούς υδατάνθρακες για την αναπλήρωση γλυκογόνου και την μυική αποκατάσταση
  5. Περιέχει την ιδανική αναλογία πρωτεΐνης-υδατανθράκων 1:4 και μία μερίδα (500mL) στην ιδανική ποσότητα (20g πρωτεϊνης).
  6. Περιέχει αυξητικούς παράγοντες για την μεγιστοποίηση της μυικής αποκατάστασης
  7. Περιέχει λιπαρά οξέα που ευνοούν την μυική αποκατάσταση
  8. Είναι φυσικό προϊόν και σχετικά οικονομικό

Παραπομπές:

Desbrow et al.: Comparing the rehydration potential of different milk-based drinks to a carbohydrate–electrolyte beverage, Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 2014

http://www.nrcresearchpress.com/doi/abs/10.1139/apnm-2014-0174#.VK4ybyfElhC

Δείτε τι έχουμε πει εδώ για την αποκατάσταση και ενίσχυση προπονητικών προσαρμογών: http://www.nutrinews.gr/?p=2558