1 ποτήρι κρασί την ημέρα, κάνει την κατάθλιψη πέρα

Γνωρίζαμε ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού βοηθάει στην καλή καρδιαγγειακή υγεία, αλλά σύμφωνα με μια νέα μελέτη, επιδρά θετικά και στην ψυχική υγεία!

Οι Ισπανοί ερευνητές της μελέτης PRIMED, “Prevención con Dieta Mediterránea”- Prevention with Mediterranean Diet, έπειτα από 7 χρόνια παρακολούθησης διατροφικών και καρδιαγγειακών δεικτών σε 2683 άντρες καιι 2822 γυναίκες ηλικίας 55-80 ετών υποστηρίζουν πως τα άτομα με μέτρια κατανάλωση κρασιού, 2-7 ποτήρια την εβδομάδα ή 5-15 γραμμάρια την ημέρα, είχαν μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν κατάθλιψη.
Αντίστροφα, όμως, η υψηλότερη πόση, από 7 ποτήρια την εβδομάδα, συνδέεται με αύξηση των πιθανοτήτων για συμπτώματα κατάθλιψης.
Μάλιστα, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η κατάθλιψη με την καρδιαγγειακή νόσο πιθανώς ”μοιράζονται” κοινά παθοφυσιολογικά μονοπάτια.

Υπενθυμίζουμε πως η μέτρια κατανάλωση αλκοολ και κυρίως κόκκινου κρασιού έχει συνδεθεί με πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία όπως μείωση του καρκίνου του προστάτη, της νόσου Αλτσχάιμερ ακόμα και του ηλιακού εγκαύματος.

Δείτε την μελέτη εδώ:
Gea et al.: Alcohol intake, wine consumption and the development of depression: the PREDIMED study, BMC Medicine 2013, 11:192 http://www.biomedcentral.com/1741-7015/11/192

Θυμηθείτε τί είχαμε πει εδώ σχετικά με τις θετικές επιδράσεις του κρασιού στην καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών http://www.nutrinews.gr/?p=1065

Δείτε ένα ενδιαφέρον άρθρο στο Medical News Today σχετικά με την ρεσβερατρόλη εδώ
Nordqvist, Joseph. “Chemical In Red Wine May Prevent Cancer.”
Medical News Today. MediLexicon
<http://www.medicalnewstoday.com/articles/253718.php>