Φορολόγηση των ”λιπαρών” – τί ισχύει σήμερα;

 badfoodΕίχαμε γράψει κανά χρόνο πριν με αφορμή ένα αρθρο στο TIMES σχετικά με την πρόταση φορολόγησης των λιπαρών η/και ζαχαρούχων τροφίμων/αναψυκτικών. (θυμηθείτε εδώ http://www.nutrinews.gr/?p=1502)

Το ευρωπαϊκό νομοσχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Οκτωβρίου 2011 και ίσχυε για τρόφιμα περιεκτικότητας σε λίπος πάνω του 2,3%.
Χαρακτηριστικός ο «φόρος Nutella» στην Γαλλία που τριπλασιάζει το φόρο σε φοινικέλαιο και σε άλλα φυτικά έλαια, για να καταπολεμήσει το φαινόμενο της παχυσαρκίας στη χώρα και αναμένεται να αποφέρει στον κρατικό μηχανισμό περίπου 40 εκατ. ευρώ ετησίως., παρά τις αντιδράσεις μικρών και μεγάλων για την πολυαγαπημένη πραλίνα φουντουκιού!
Οι γείτονες Ιταλοί ετοιμάζονται να θεσπίσουν φόρο στις εταιρείες παραγωγής και εμπορίας αναψυκτικών με συγκεκριμένες ποσότητες ζάχαρης ή γλυκαντικών ουσιών αλλά και στις εταιρείες παραγωγής και εμπορίας αλκοολούχων. Κατά τους πρώτους υπολογισμούς, το μέτρο αναμένεται να εισφέρει στα ταμεία του ιταλικού κράτους περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που θα διατεθεί για την στήριξη του ιταλικού δημόσιου συστήματος υγείας.
Η αντίθεση του συνόλου της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τροφίμων είναι προφανής, αφού, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Βιομηχανιών Γάλακτος (European Dairy Association) η φορολογική επιβάρυνση ενδεχομένως να δημιουργήσει ανισότητα μεταξύ των εγχώριων και των εισαγόμενων προϊόντων εξαιτίας της διαφοράς στη φορολογία. Μάλιστα, η DSM (Danish Butchers Association) υποστηρίζει πως το μέτρο στρεβλώνει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων και παραβιάζει την Συνθήκη της Λισαβόνας.

 

Δείτε εδώ:

 

Μη πάτε να εφοδιαστείτε πατατάκια και πραλίνα φουντουκιού ακόμα, προτιμήστε ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που εξαιρούνται από την υψηλή φορολόγηση!