Φοιτητής και διατροφή: τι πρέπει να προσέξετε

Οκτώβριος,  μήνας μετακομίσεων, εγγραφών και νέας ζωής για τους καινούριους φοιτητές. Ξεκινά μία περίοδος που θα χαρακτηρίζει ολόκληρη τη ζωή σας και για πολλούς από σας θα είναι ίσως η καλύτερη της ζωής σας. Ξεγνοιασιά, έξοδοι, νέες παρέες, νέες εμπειρίες. Οι περισσότεροι από σας θα μένετε μόνοι σας, μακριά από τη θαλπωρή του πατρικού σπιτιού και φυσικά μακριά από το σπιτικό φαγητό της μαμάς και όλες τις μυρωδιές του! Το συγκεκριμένο, αυτόματα σημαίνει πως πρέπει να βρείτε ένα τρόπο να εξασφαλίζετε την καθημερινή σας τροφή. Μερικές μέρες, θα καταλάβετε πως τίθεται μέχρι και θέμα επιβίωσης λόγω έλλειψης του καθιερωμένου μεσημεριανού, σερβιρισμένου με πλούσια σαλάτα που συνήθιζε να ήταν έτοιμο στο τραπέζι από τη μαμά πριν ακόμα το ζητήσετε! Άλλοι, θα κάνετε τρόπο ζωής το fast food, άλλοι τα ταπεράκια από τη μαμά και άλλοι θα μάθετε επιτέλους να μαγειρεύετε. Γι’ αυτό το λόγο και πριν δείτε όλα αυτά να περνούν από μπροστά σας, διαβάστε κάποιες απλές συμβουλές για τη διατροφή σας που ίσως σας βοηθήσουν σ’ αυτό το νέο ξεκίνημα.

Fast food! Ναι, όλοι ξέρουμε πως είναι φύσει αδύνατον να μην μάθετε απ’ έξω το τηλέφωνο τουλάχιστον ενός ντελιβεράδικου της γειτονιάς, αν θέλετε να ονομάζεστε «φοιτητές». Γι’ αυτό και για να μην σας κοροϊδεύουμε, θα ξεκινήσουμε με κάποιες απλές συμβουλές και προτάσεις για γρήγορο φαγητό.

Απαράβατος κανόνας: Μην το καταναλώνετε καθημερινά.

Υπό άλλες συνθήκες θα προτείναμε να μην το κάνετε ούτε εβδομαδιαία ή ακόμα ούτε μηνιαία. Είναι αλήθεια πως το fast food δε θα σας είναι ποτέ απαραίτητο και δε σας προσφέρει τίποτα παραπάνω από το σπιτικό φαγητό, πέραν των θερμίδων ή καλύτερα των… κακών θερμίδων. Αλλά όταν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν κάτι διαφορετικό, απλά να το έχετε σα λύση ανάγκης. Όταν δηλαδή ο χρόνος σας θα είναι πολύ περιορισμένος, τότε μόνο αποφασίστε να καταναλώσετε fast food

Από τη στιγμή που θα ξεκινήσετε να στηρίζετε τη διατροφή σας καθημερινά στα ταχυφαγεία, θα σας γίνει τρόπος ζωής πριν καν το καταλάβετε και όταν θα θελήσετε να εγκαταλείψετε τη συνήθεια του εύκολου, γρήγορου και νόστιμου φαγητού, θα δυσκολευτείτε. Επίσης, η καθημερινή αγορά έτοιμου φαγητού είναι πολύ περισσότερο επιβαρυντική για το πορτοφόλι σας από το μαγείρεμα. Και τα λεφτά στα φοιτητικά χρόνια αποκτούν διαφορετική, μεγαλύτερη αξία. Οπότε, σώστε τόσο το πορτοφόλι σας, όσο και την υγεία σας αποφεύγοντας τα ταχυφαγεία..

Κάποιες λιγότερο θερμιδογόνες αλλά και λιπαρές επιλογές μπορούν να είναι:

  • 1-2 σουβλάκια κοτόπουλο (καλαμάκι για όσους είναι από νότια μεριά) συνοδευόμενα με σαλάτα
  • Αλάδωτη πίτα με σουβλάκι κοτόπουλο, λίγες πατάτες, μουστάρδα ή κέτσαπ και ό, τι λαχανικό επιθυμείτε συνοδευόμενο με σαλάτα
  • 2 κομμάτια πίτσα, συνοδευόμενα με σαλάτα
  • Κρέπα ή σάντουιτς με γαλοπούλα, κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών και ό, τι λαχανικό επιθυμείτε συνοδευόμενη/ο με σαλάτα

Στη λέσχη λέμε ΝΑΙ! Είναι αλήθεια πως πολλές φορές επικρατεί μια αρνητική προκατάληψη για τις λέσχες των σχολών. Όλοι θα έχετε ακούσει για κάποιο περιστατικό που τις καθιστά αμφιβόλου υγιεινής. Η αλήθεια όμως τις περισσότερες φορές βρίσκεται μακριά από τις διάφορες φήμες. Πηγαίνετε και δοκιμάστε το φαγητό της λέσχης σας πριν το απορρίψετε. Είναι μία πολύ καλή, εύκολη, υγιεινή και δωρεάν ή στη χειρότερη πολύ φθηνή λύση, η οποία μπορεί να συγκριθεί με το φαγητό της μαμάς. Καταρχάς, θα έχετε καθημερινά, διαφορετικό φαγητό στο τραπέζι σας. Στη λέσχη δεν προσφέρουν μόνο το κυρίως πιάτο, αλλά και σαλάτα και φρούτα. Επίσης, η λέσχη είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για να γνωρίσετε νέο κόσμο και να κάνετε νέες παρέες, οπότε μία αφορμή για να περάσετε όμορφα. Ακόμα ένα πάρα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του φαγητού της λέσχης, είναι πως δε θα έχετε να πλύνετε σκεύη μαγειρέματος και πιάτα. Πράγματα, τα οποία αποκτούν διαφορετική, πολύ μεγάλη σημασία, όταν είσαι φοιτητής και το πλύσιμο είναι ένα από τα λιγοστά πράγματα για τα οποία ζητάς τη μαμά σου.

Ταπεράκια από τη μαμά. Το φαγητό είναι στην… κατάψυξη! Προμήθειες πολέμου από την Ελληνίδα μαμά που κάνουν την πόρτα της κατάψυξης να κλείνει μετά βίας! Είναι μια καλή εναλλακτική, αν δε μαγειρεύετε. Βγάζετε το φαγητό από την κατάψυξη και το ζεσταίνετε είτε στο φούρνο μικροκυμάτων, είτε στον απλό φούρνο και έχετε φαγητό μανούλας, όπως τον παλιό καλό καιρό. Είναι η αλήθεια πως η ψύξη και η απόψυξη έχουν κάποιες συνέπειες στις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία του εκάστοτε φαγητού, όμως μικρό το κακό.

Μαγείρεμα… Μεγάλη κουβέντα ανοίγουμε! Μπορεί να σας φαίνεται βουνό αλλά αν δεν το δοκιμάσετε, δε θα μάθετε ποτέ. Μπορεί να έχετε ταλέντο και να μην το έχετε εξερευνήσει. Ξεκινήστε από απλά φαγητά, όπως αυγά, μακαρόνια και άλλα συναφή. Στην πορεία, θα έρθουν και άλλα πιο περίπλοκα. Εξοπλιστείτε με ένα τηγάνι, ένα ταψί και μία κατσαρόλα και πειραματιστείτε στην κουζίνα. Καλέστε φίλους να μαγειρέψετε μαζί ή να απολαύσουν τη σπεσιαλιτέ σας. Μ’ αυτό τον τρόπο το μαγείρεμα θα εξελιχτεί σε μία ευχάριστη εμπειρία.

Αφού εξαντλήσαμε τους διάφορους τρόπους προμήθειας του φαγητού πάμε να δούμε τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά.

Σαλάτες. Είναι αλήθεια πως αν δεν τις έχετε έτοιμες μπροστά σας θα ξεχνάτε να τις καταναλώνετε. Προμηθευτείτε από το σούπερ μάρκετ φρέσκα λαχανικά για να έχετε πάντα διαθέσιμα στο ψυγείο σας. Η προετοιμασία της σαλάτας χρειάζεται το πολύ 5 λεπτάκια. Αφιερώστε τα για το καλό της υγείας σας. Από την άλλη αν δε είστε πρόθυμοι να αφιερώσετε ούτε αυτά τα 5 λεπτά για τη σαλάτα σας, τότε υπάρχουν και οι έτοιμες σε σακουλάκια. Δεν έχουν την ίδια θρεπτική αξία, όπως οι φρεσκοκομμένες αλλά είναι μία καλή εναλλακτική.

Φρούτα. Γνωρίζουμε πως αν δε χτυπήσει η μαμά την πόρτα του δωματίου σας να σας ανακοινώσει «έκοψα φρουτάκι/ έστυψα χυμό φάτο γρήγορα πριν φύγουν οι βιταμίνες» θα ξεχάσετε τι εστί φρούτο. Τα φρούτα όπως και τα λαχανικά είναι καλό έως απαραίτητο να τα καταναλώνετε καθημερινά. Γι’ αυτό ψωνίστε φρέσκα από το σούπερ μάρκετ και συντηρήστε τα στο ψυγείο, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμα.

Σούπερ μάρκετ. Προγραμματίστε τι χρειάζεστε από το σούπερ μάρκετ για ολόκληρη την εβδομάδα. Κάνετε λίστα ώστε να μην βγαίνετε εκτός προϋπολογισμού. Θυμηθείτε πως οι συχνές βόλτες στο σούπερ μάρκετ χωρίς λίστα, θα σας οδηγούν στην αγορά πραγμάτων που δε χρειάζεστε πραγματικά.

Αλκοόλ. Δε θα μπορούσαμε να μην κάνουμε λόγο για το αλκοόλ. Δε θα σας το απαγορεύσουμε φυσικά! Σύνεση και μέτρο. Η καλή παρέα θα κάνει τα βράδια σας αξέχαστα και όχι το πολύ αλκοόλ. Μ’ αυτό τον τρόπο αποφεύγετε και το «hangover» της επόμενης ημέρας.

Ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμες οι οδηγίες μας νέοι αλλά και παλιοί φοιτητές. Η φοιτητική ζωή μπορεί να συνδέεται με κρεπάλες και ξεγνοιασιά, αλλά δε σημαίνει πως θα παραμελείτε τη διατροφή και την υγεία σας. Πλέον είστε υπεύθυνοι εσείς οι ίδιοι για τα γεύματά σας, γι’ αυτό δώστε τους τη σημασία που απαιτείται.

Καλή αρχή λοιπόν με πολύ χαρά και αισιοδοξία!


Γράφει για το ΝuntriNews.gr η Σαμαρά Ζωή , Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc, Τηλ. 6936773584, email: zoiasamara@gmail.com, http://dieticious-zoisamara.blogspot.gr/