Υπέρταση: Ο λευκός εχθρός

Η υψηλή κατανάλωση νατρίου, βασικό συστατικό του επιτραπέζιου αλατιού, αποτελεί ένα τεκμηριωμένο παράγοντα κινδύνου για την αυξημένη αρτηριακή πίεση και για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Συνεπώς μείωση στη πρόσληψη του έχεις ως αποτέλεσμα τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, σε παχύσαρκους και σε ηλικιωμένους.
Η σύσταση πρόσληψης άλατος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τους ενήλικες αναφέρει πως η ατομική κατανάλωση του δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 5 γραμμάρια ανά ημέρα. Πραγματικά, όμως η ημερήσια πρόσληψη εκτιμάται περίπου 8-12 γραμμάρια.
Γενικά ισχύει ότι 1g νατρίου ισοδυναμεί με 2,5g αλατιού.
Οι κυριότερες πηγές στη διατροφή είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα και φαγητά εστιατορίου.

Για τη μείωση λοιπόν της αρτηριακής πίεσης:

  • Μείωση του σωματικού βάρους σε υπέρβαρους και παχύσαρκους.
  • Κατανάλωση δίαιτας πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένο και ολικό λίπος.
  • Μείωση του νατρίου της δίαιτας σε όχι περισσότερο από 2,4 g νατρίου ή 6 g αλατιού την ημέρα.
  • Αερόβια άσκηση όπως μέτριας έντασης περπάτημα τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας.
  • Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.

Για να μειώσετε τη πρόσληψη άλατος μπορείτε να:

  • Χρησιμοποιήσετε περισσότερο πιπέρι, φρέσκα και αποξηραμένα αρωματικά βότανα και μπαχαρικά, εφόσον είναι ανεκτά.
  • Αν συνηθίζετε να χρησιμοποιείται έξτρα αλάτι όταν σερβίρετε το γεύμα σας, καλόν θα είναι να απομακρύνετε το αλάτι από το τραπέζι σας.
  • Μη χρησιμοποιείται επιπρόσθετο αλάτι όταν στη μαγειρική παρασκευή έχετε χρησιμοποιήσει κάποιον κύβο μαγειρικής γιατί είναι πλούσιοι σε αλάτι.
  • Όσον αφορά τη χρήση υποκατάστατων αλατιού, όπως αυτά που έχουν βάση το χλωριούχο κάλιο χρειάζεται προσοχή μιας και από τη στιγμή που θα κάνουν το φαγητό αλμυρό, δε βοηθούν στο να μειώσουν τη συνήθεια των αλμυρών γεύσεων.
  • Επιπροσθέτως δεν είναι κατάλληλα για άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας όπως προβλήματα με τα νεφρά ή καρδιακή ανεπάρκεια. Συνεπώς, πριν καταφύγετε στην κατανάλωση τους καλόν θα είναι το συζητήσετε με το θεράποντα ιατρό σας ή με το διαιτολόγο σας.
  • Προσπαθείστε να μειώσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, φαγητού εκτός σπιτιού και έτοιμων γευμάτων μιας και είναι πλούσια σε αλάτι.
  • Τέλος, πολύ επιβοηθητική είναι η σωστή ανάγνωση των διατροφικών ετικετών

‘’Λίγο’’ θεωρείται όταν αναγράφεται: λιγότερο από 0,3g αλατιού (ή 0,1g νατρίου) ανά 100g τροφίμου.
‘’Πολύ’’ θεωρείται όταν αναγράφεται: μεγαλύτερο από 1,5g αλατιού (ή 0,6g νατρίου) ανά 100g τροφίμου.
Αν παραμείνει η αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά, συνεπώς μικρές αλλαγές στον τρόπο διατροφής μπορεί να αποφέρουν ευεργετικά αποτελέσματα.


Πηγές:
http://www.eufic.org/article/el/nutrition/salt/artid/addressing-salt-intakes-in-Europe/
http://www.eufic.org/article/el/nutrition/salt/artid/salt-potassium-blood-control/
https://www.bda.uk.com/foodfacts/hypertension.pdf


Γράφει για το NutriNews.gr η Μαρία Μεντζέλου, Πτυχιούχος Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τηλ. 6984515475, email: maria.mentzelou@hotmail.com