Πώς να κάνετε οικονομικά πιο προσιτή μια υγιεινή διατροφή

Έχοντας μια πιο υγιεινή διατροφή, όπως αυτή συνιστάται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, δεν είναι εύκολο εγχείρημα – αν μη τι άλλο λόγω του υψηλού κόστους της.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκετ στο περιοδικό Health Affairs υπολογίζει ότι κοστίζει στο μέσο Αμερικανό επιπλέον $ 380 (263 ευρώ) σε φρούτα και λαχανικά ανά έτος για την κάλυψη μόνο για την κάλυψη της συστηνόμενης ποσότητας καλίου.

Τα υγιεινά τρόφιμα είναι ακριβά. Αντίθετα, η ανθυγεινή διατροφή κοστίζει πολύ λιγότερο ή και ελάχιστα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι για κάθε 1% αύξηση των θερμίδων από τα κορεσμένα λιπαρά, η μείωση του κόστους είναι κατά 28 ¢. Για κάθε αύξηση 1% σε θερμίδες από την ζάχαρη, η εξοικονόμηση ίση 7 ¢.

Το ισχύον σύστημα έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό στην παροχή θερμίδων, αλλά όχι τόσο καλό στο να παρέχει θρεπτικά συστατικά.

Με βάση τα δεδομένα από τη Seattle Obesity Study στην οποία ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.123 ενηλίκων απάντησε σε μια έρευνα σχετικά με τα τρόφιμα, την κατανάλωση των εξόδων τους, τις συνήθειες, και η θερμιδική πρόσληψη, ο Drewnowski και η ομάδα του υπολογίζουν ποιο θα ήταν το κόστος για τους ανθρώπους να βελτιώσουν τη διατροφή τους για να συμμορφώνονται με τις οδηγίες της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν το κόστος της αύξησης τεσσάρων κυρίως θρεπτικών συστατικών που λείπουν περισσότερο στη μέση αμερικανική διατροφή: φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο και βιταμίνη D.

Το Κάλιο ήταν, αναλόγως τις θερμίδες, η πιο ακριβή θρεπτική ουσία. Στις ΗΠΑ οι οδηγίες συνιστούν οι Αμερικανοί να παίρνουν 4.700 mg καλίου την ημέρα, αλλά οι συμμετέχοντες στη μελέτη έπαιρνα μόλις 2.800 mg την ημέρα κατά μέσο όρο. Προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά, ένα πρόσωπο θα πρέπει να δαπανά επιπλέον $ 1,04 (1 ευρώ περίπου) ανά ημέρα.

Για να αυξηθούν οι φυτικές ίνες και η βιταμίνη D θα κόστιζε επιπλέον 35 ¢ (25 λεπτά) ανά θρεπτικό συστατικό ανά ημέρα.

Σχετικά με το ασβέστιο το οποίο ήταν άφθονο στις περισσότερες δίαιτες, και από αρκετά φθηνά πηγές, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν επηρεάζει πραγματικά το κόστος.

Οι ερευνητές λένε ότι το κόστος των τροφίμων πιθανόν είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην διατροφικές επιλογές πολλών ανθρώπων.

Έτσι, εφόσον η λύση δεν είναι να τρώμε λιγότερο υγιεινά τρόφιμα, τί μπορούμε να κάνουμε ως καταναλώτες για να βελτιώσουμε τη διατροφή μας χωρίς να χρεοκοπήσουμε;

Η πρώτη απάντηση είναι: Όχι στην υπερκατανάλωση:

  • Έχετε πάντα προγραμματισμό στις αγορές σας και μην παίρνεται τρόφιμα απλά για να υπάρχουν.
  • Υπολογίζετε τις μερίδες, μην μαγειρεύετε περισσότερο απ’ότι χρειάζεται (και μετά το πετάτε).
  • Για τα αναλωσιμα τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά μην παρασύρεστε και πάιρνετε μεγάλες ποσότητες, συνήθεια κυρίως για όσους ψωνίζουν στις λαϊκες αγορές.
  • Αποθηκέυστε στην ψύξη τα τρόφιμα που θα καταναλώσετε εντός λίγων ημερών και καταψύξτε τις υπόλοιπες ποσότητες.
  • Το κρέας, όντας από τις πιο ακριβές τροφές, καταναλώστε το μέτρο, 150 γραμμάρια την εβδομάδα καλύπτει την σύσταση για το γενικό ενήλικο πληθυσμό.
  • Οι φυτικές πηγές πρωτεϊνης όπως τα όσπρια είναι πολύ πιο οικονομικές και με τους κατάλληλους συνδυασμούς εξίσου θρεπτικές.

Τί άλλο;

  • Επιλέγετε τα πιο οικονομικά προιόντα για κάθε θρεπτικό συστατικό. Για παράδειγμα, για ασκορβικό οξύ αγοράστε πορτοκάλια (εσωτερική παραγωγή) και όχι μανγκο. Για κάλιο προτιμάτε τα εποχιακά φρούτα και όχι προϊόντα λιπαρής ύλης εμπλουτισμένο σε αυτό.
  • Φτιάξτε μόνοι σας προίόντα αρτοποιίας όπως γλυκίσματα, κουλουράκια και κέικ και χρησιμοποιείστε λιγότερο αλάτι και λιγότερη ζάχαρη.
  • Επιλέγετε ψωμί από  κρουασάν, μπισκότα κτλ.
  • Μαγειρεύετε στο σπίτι και φτιάξτε ακόμα και τα σνακ σας από το σπίτι. Εαν δεν υπάρχει χρόνος μαγειρέψτε 1-2 φορές την εβδομάδα και αποψύξτε για όλη την υπόλοιπη εβδομάδα.
  • Αποφύγετε το φαγητό απ’έξω.
  • Μην σπαταλάτε χρήματα σε προϊόντα ”light” τρόγωντας μεγαλύτερες ποσότητες.
  • Πίνετε νερό και όχι χυμούς ή ανθρακούχα για καλή ενυδάτωση.
  • Μετριάστε το αλκοολ.

 

Τελικά, μια υγειινή διατροφή τόσο από πλευράς ποιότητας όσο από πλευράς ποσότητας μπορεί να είναι οικονομική έστω με μικρό τίμημα.