Πώς να αποκτήσεις μια υγιή σχέση με το σώμα σου;

Δείτε εδώ http://www.nutrinews.gr/?p=1049 τί είχαμε πει για τις αλλαγές στο εφηβικό σώμα

Το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ μας ενημερώνει σχετικά με την υγιή εικόνα σώματος κατά την εφηβεία:

teenagersΚατά την περίοδο της εφηβείας εντείνεται η ενασχόληση του ατόμου με το σώμα του και η εικόνα που έχουν οι έφηβοι για το σώμα τους αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξής τους. Όμως, είναι συχνό το φαινόμενο πολλοί έφηβοι -και κατά κύριο λόγο κορίτσια- να νιώθουν δυσαρεστημένοι με το σώμα τους. Τέτοια συναισθήματα τροφοδοτούνται και ενισχύονται από τα σωματικά πρότυπα που προβάλλονται σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς και από τη «διαιτομανία» που χαρακτηρίζει ιδιαιτέρως τη χώρα μας. Αν και έως ένα βαθμό τέτοια συναισθήματα είναι δικαιολογημένα, εάν επιμείνουν ή ενταθούν μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρότερα προβλήματα.

Γteenagelegsια να έχεις, λοιπόν, μια υγιή σχέση με το σώμα σου, είναι θεμέλιο να κατανοήσεις και να αποδεχτείς ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, και κατ’ επέκταση τα διαφορετικά σχήματα και μεγέθη στα σώματα είναι μια φυσιολογική ποικιλία. Θα πρέπει, επίσης, να είσαι προετοιμασμένος για τις ψυχολογικές και συναισθηματικές αλλαγές που θα βιώνεις κατά τη διάρκεια της εφηβείας, και να μάθεις να χαίρεσαι τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου. Είναι, επίσης, σημαντικό να κάνεις θετικές σκέψεις σε σχέση με το σώμα σου και να του φέρεσαι με σεβασμό. Προς ενίσχυση αυτών, ρίξε μια ματιά και σε μερικά σχετικά σημεία παρακάτω:

 

  • Συνειδητοποίησε και αποδέξου ότι ο κάθε άνθρωπος έχει ένα μοναδικό μέγεθος και σχήμα σώματος.
  • Αναλογίσου κατά πόσο το άτομό σου είναι το σώμα σου, δηλαδή κατά πόσο προσδιορίζεσαι ως άτομο μόνο από το πώς φαίνεται το σώμα σου.
  • Έχε κατά νου ότι οι άλλοι σε βλέπουν όπως κυρίως τους επιτρέπεις εσύ να σε βλέπουν.
  • Να σκέφτεσαι συχνά τα θετικά στοιχεία του εαυτού σου, τα οποία δεν σχετίζονται με την εμφάνιση του σώματός σου.
  • Όταν κοιτάζεις το σώμα σου στον καθρέφτη, να εστιάζεις στα θετικά του σημεία και όχι στα αρνητικά.
  • Όταν διαβάζεις κάποιο περιοδικό ή παρακολουθείς κάτι σχετικό με την εμφάνιση στην τηλεόραση, να το κάνεις με κριτική ματιά, αναλογιζόμενος τον τρόπο με τον οποίο η τηλεοπτική ή φωτογραφική κάμερα επηρεάζει το αποτέλεσμα.
  • Σκέψου, επίσης, ότι τα μοντέλα είναι η μειονότητα στον κόσμο.
  • Εάν έχεις υπερβάλλον βάρος, προσπάθησε να θέσεις ρεαλιστικούς στόχους και στόχευσε σε μια σταδιακή και όχι απότομη αλλαγή.
  • Σε περίπτωση που έχεις απορίες σχετικά με το σχήμα και το μέγεθος του σώματός σου, απευθύνσου στον αντίστοιχο ειδικό υγείας.Αναδημοσίευση από το ιστότοπο του ΕΥΖΗΝ

ΕΥΖΗΝ (Εθνική Δράση Υγείας για τη ΖωΗ των Νέων)

To E.Y.ZH.N.(Εθνική δράση Υγείας για τη ΖωΗ των Νέων)είναι ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας που σχεδίασε και υλοποιεί το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η διασφάλιση της υγείας των παιδιών μέσα από την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας. Το Πρόγραμμα με συγκεκριμένες ενέργειες παρεμβαίνει στην καθημερινότητα της ελληνικής οικογένειας, του σχολείου και του συνόλου της κοινωνίας, παρέχοντας, μεταξύ άλλων, διαρκή συμβουλευτική ενημέρωση σε θέματα διατροφής, ανάπτυξης και σωματικής δραστηριότητας.

Δείτε εδώ http://www.nutrinews.gr/?p=1049 τί είχαμε πει για τις αλλαγές στο εφηβικό σώμα