Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 16/10/17

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής ”γιορτάζεται ” κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, μέρα που το 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής 2017 είναι ”Αλλάξτε το μέλλον της μετανάστευσης. Επενδύστε στην επισιτιστική ασφάλεια και την αγροτική ανάπτυξη”

Ο FAO επισημαίνει:

Ο κόσμος είναι εν κινήσει. Περισσότεροι άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από οποιαδήποτε στιγμή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω της αυξημένης σύγκρουσης και της πολιτικής αστάθειας. Η πείνα, η φτώχεια και η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή είναι σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόκληση της μετανάστευσης.

Οι μεγάλες κινήσεις πληθυσμών σήμερα παρουσιάζουν σύνθετες προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν παγκόσμια δράση. Πολλοί μετανάστες φθάνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες δημιουργώντας εντάσεις όπου οι πόροι είναι ήδη σπάνιοι, αλλά η πλειοψηφία, περίπου 763 εκατομμύρια, κινείται μέσα στις χώρες τους παρά στο εξωτερικό.

Η δημιουργία συνθηκών που επιτρέπουν στους κατοίκους της υπαίθρου, ιδίως τη νεολαία, να παραμείνουν στο σπίτι εφόσον αισθάνονται ότι είναι ασφαλές να το κάνουν και να έχουν πιο ανθεκτικές συνθήκες διαβίωσης.

Η ανάπτυξη της υπαίθρου μπορεί να αντιμετωπίσει παράγοντες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να κινηθούν δημιουργώντας επιχειρηματικές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας για νέους (όπως μικρές γαλακτοκομικές ή πουλερικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις επεξεργασίας τροφίμων ή κηπουρική). Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένη επισιτιστική ασφάλεια, πιο ανθεκτικό τρόπο διαβίωσης, καλύτερη πρόσβαση στην κοινωνική προστασία, μειωμένη σύγκρουση των φυσικών πόρων και λύσεις στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.

Επενδύοντας στην αγροτική ανάπτυξη, η διεθνής κοινότητα μπορεί επίσης να αξιοποιήσει το δυναμικό της μετανάστευσης για να στηρίξει την ανάπτυξη και να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των εκτοπισμένων και των φιλοξενούντων κοινοτήτων, δημιουργώντας έτσι έδαφος για μακροπρόθεσμη ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη ανάπτυξη.


Μπείτε στη σελίδα του FAO ωστέ να ενημερωθείτε εκτενώς:
http://www.fao.org/world-food-day/2017/theme/en/


Δείτε αφιερώματα των προηγούμενων ετών εδώ


Δείτε εδώ: Παράγοντες που επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά των μειονοτήτων στην Ευρώπη