Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο του Πανελλήνιου Σύλλογου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων.

infographicΔιαβήτηςH Παγκόσμια Ημέρα για το Σακχαρώδη Διαβήτη (WDD) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου. Η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία του Διαβήτη (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) σε ανταπόκριση των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την κλιμακούμενη απειλή για την υγεία λόγω του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Αποτελεί τη μεγαλύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κόσμου στο διαβήτη, με εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν σε περισσότερες από 100 χώρες το 2014. Το λογότυπο της Παγκόσμιας Ημέρας του Διαβήτη είναι ο μπλε κύκλος, ο οποίος υιοθετήθηκε το 2007 και συμβολίζει την ενότητα της παγκόσμιας κοινότητας του διαβήτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του διαβήτη.

Ο Π.Ο.Υ. (WHO) προβλέπει ότι ο ΣΔ θα αποτελεί την 7η κύρια αιτία θανάτου το 2030, ενώ οι συνολικοί θάνατοι αναμένεται να αυξηθούν κατά 50% μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Στην Ελλάδα τα επιδημιολογικά στοιχεία σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης του ΣΔ, προέρχονται από ικανό αριθμό μελετών που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα, αλλά είναι ενδεικτικά και προσομοιάζουν στα παγκόσμια στατιστικά. Στην μελέτη Multicentre Greek Study, παρατηρήθηκε επιπολασμός της τάξης του 10% για τις ηλικίες από 18 έως και 70 ετών, στην μελέτη ΑΤΤΙΚΗ 7,8% στους άνδρες και 6% στις γυναίκες για τις ηλικίες από 20-87 ετών και σε μια πρόσφατη μελέτη, με αυτο-αναφερόμενα στοιχεία, 12% στους άνδρες και 7,8% στις γυναίκες ηλικίας 53,1±14,8 σε δείγμα 32.736 ενηλίκων. Σύμφωνα με την αναφορά της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) του 2009, το 7,92% του πληθυσμού μας στην Ελλάδα πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Δραστηριότητες και υλικά της φετινής καμπάνιας για το 2015, θα εστιάσουν στην υγιεινή διατροφή ως παράγοντα κλειδί στον αγώνα ενάντια του διαβήτη και ως ακρογωνιαίο λίθο για την υγεία και την αειφόρο ανάπτυξη.

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της έναρξης του διαβήτη, αλλά αποτελεί σημαντικό παράγοντα και στην αποτελεσματική διαχείριση όλων των τύπων διαβήτη, προς αποφυγή των επιπλοκών του. Ας κάνουμε, λοιπόν, την υγιεινή διατροφή δικαίωμα και όχι προνόμιο. Ας απευθυνθούμε στο διαιτολόγο μας.


Πηγή: Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων