Ο Σίδηρος στο γυναικείο αθλητισμό

Ανασκόπηση της βιβλιογραφίας από τους Alaunyte et al σχετικά με την θεραπεία αποκατάστασης σιδήρου σε γυναίκες αθλήτριες.

Μετάφραση/ Επιμέλεια: Χαρά Σκουλαρίκη

Η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών είναι απαραίτητη για την επίτευξη υψηλής αθλητικής απόδοσης. Οι γυναίκες αθλήτριες φαίνεται πως γενικά πληρούν τις απαιτήσεις των μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών, με εξαίρεση τον σίδηρο.

Ο σίδηρος είναι ένα λειτουργικό συστατικό της μεταφοράς οξυγόνου και της παραγωγής ενέργειας στον άνθρωπο και ως εκ τούτου είναι ένα πολύ σημαντικό μικροθρεπτικό συστατικό στον αθλητισμό και την άσκηση. Είναι ένα βασικό μικροθρεπτικό συστατικό στην παραγωγή ενέργειας και είναι ένα λειτουργικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης και της μυοσφαιρίνης.


Διαβάστε εδώ: Σίδηρος: 10+1 στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε
Διαβάστε εδώ: IRON, man? Σίδηρος και Άσκηση


Οι γυναίκες αθλήτριες θεωρούνται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόκλησης έλλειψης σιδήρου που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια σιδήρου (με ή χωρίς αναιμία) εξαιτίας της αρνητικής ισορροπίας σιδήρου που οφείλεται στα :

  • Ανεπαρκή διαιτητική πρόσληψη σιδήρου
  • Εμμηνο ρύση (μηνιαία απώλεια αίματος )
  • Αυξημένες απώλειες σιδήρου που σχετίζονται με την αιμόλυση
  • Εφίδρωση
  • Γαστρεντερική αιμορραγία
  • Επαγόμενη από την άσκηση οξεία φλεγμονή

Στη βιβλιογραφία υπάρχει μια ”σύγκρουση” ως προς το αν η υψηλότερη επικράτηση της ανεπάρκειας σιδήρου στις γυναίκες αθλήτριες είναι αποτέλεσμα της εντατικής σωματικής δραστηριότητας ή / και της ανεπαρκούς πρόσληψης σιδήρου και το αν η ήπια ανεπάρκεια σιδήρου επηρεάζει την απόδοση του αθλητισμού και της άσκησης.

Φαίνεται ότι τα εξαντλημένα αποθέματα σιδήρου μπορεί να είναι αποτέλεσμα εντατικής προπόνησης ιδιαίτερα κατά την προσαρμογή στην άσκηση / προπονητική περίοδος ή όταν γίνεται από λιγότερο καλά προπονημένα άτομα.

Επιπλέον, η ανεπαρκής λήψη διαιτητικού σιδήρου και ιδιαίτερα το επίπεδο του απορροφήσιμου και βιοδιαθέσιμου σιδήρου στη διατροφή μπορεί να συμβάλλει περαιτέρω στην εξάντληση του αποθηκευμένου σιδήρου.

Οι πρακτικές εκτιμήσεις για τη συντήρηση ή τη βελτίωση του σιδήρου στις γυναίκες αθλητές θα πρέπει να ενσωματώνουν διαιτητικές τροποποιήσεις επικεντρωμένες στις πρακτικές υγιεινής διατροφής, με ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση του συνολικού διαιτητικού σιδήρου, ιδιαίτερα της πρόσληψης σιδήρου και στη βελτίωση της βιοδιαθεσιμότητας του σιδήρου μεταβάλλοντας τη σύνθεση του γεύματος.

Για παράδειγμα, τροφές πλούσιες σε σίδηρο μπορούν να καταναλωθούν με φρούτα και λαχανικά, βελτιώνοντας την απορρόφηση σιδήρου λόγω της παρουσίας υψηλότερων επιπέδων βιταμίνης C.

Παρομοίως, η πρόσληψη αναστολέων απορρόφησης σιδήρου όπως τανίνες σε τσάι ή καφέ ή ασβέστιο στο γάλα , μπορεί να μειωθεί ή τουλάχιστον να αποφευχθεί στο ίδιο γεύμα.

Συμπλήρωμα ή Δίαιτα;

Η συνήθης χορήγηση συμπληρώματος σιδήρου από το στόμα χρησιμοποιείται για την πρόληψη ή / και θεραπεία της ανεπάρκειας σιδήρου. Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή έχει επικριθεί λόγω των παρενεργειών και του αυξημένου κινδύνου τοξικότητας του σιδήρου που σχετίζεται με τη χρήση συμπληρωμάτων.

Έτσι, πιο πρόσφατα υπήρξε ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη χρήση διαιτητικής τροποποίησης και όχι για τη χρήση συμπληρωμάτων για τη βελτίωση της κατάστασης σιδήρου των αθλητών.

Οι μέθοδοι θρεπτικών επεξεργασιών σιδήρου περιλαμβάνουν τη συνταγογράφηση δίαιτας υψηλής σε σίδηρο.

Παρόλο που οι μελέτες που χρησιμοποιούν διατροφική τροποποίηση εξακολουθούν να είναι περιορισμένες, η τρέχουσα βιβλιογραφία υποδηλώνει ότι οι διαιτητικές παρεμβάσεις σιδήρου μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των επιπέδων σιδήρου στις γυναίκες, ιδιαίτερα κατά την εντατική προπόνηση και τους αγώνες.

Συμπερασματικά, η πλειοψηφία των ερευνητικών μελετών υποστηρίζει την υπόθεση της ευεργετικής επίδρασης των διαιτητικών παρεμβάσεων σιδήρου στην ισορροπία του σιδήρου σε αθλήτριες που έχουν χαμηλά επίπεδα σε σίδηρο. Ωστόσο, ο άμεσος αντίκτυπος στην αθλητική απόδοση μεταξύ γυναικών αθλητών είναι ασαφής. Παρ ‘όλα αυτά, φαίνεται ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις σιδήρου μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της κατάστασης του σιδήρου σε αθλούμενους αθλητές, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εντατικής προπόνησης και των αγωγών.


Πηγή/ Διαβάστε περισσότερα για την ανασκόπηση: Alaunyte et al. : Iron and the female athlete: a review of dietary treatment methods for improving iron status and exercise performance, Journal of the International Society of Sports Nutrition (2015)


Διαβάστε εδώ: Σίδηρος: 10+1 στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε http://www.nutrinews.gr/%cf%83%ce%af%ce%b4%ce%b7%cf%81%ce%bf%cf%82-10-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%b9%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%81%ce%af/

Διαβάστε εδώ: IRON, man? Σίδηρος και Άσκηση http://www.nutrinews.gr/iron-man-%ce%a3%ce%af%ce%b4%ce%b7%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%86%cf%83%ce%ba%ce%b7%cf%83%ce%b7/