Ο Πλανήτης Cool Food: η εκπαιδευτική ιστοσελίδα του EUFIC για τη διατροφή, την ασφάλεια τροφίμων και τη σωματική δραστηριότητα για τα παιδιά!

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα (EUFIC)

cool_food_planet_1xΤι είναι ο Πλανήτης Cool Food;  (http://www.coolfoodplanet.org/)

Ο Πλανήτης Cool Food απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, με απώτερο σκοπό να τονίσει τις επιλογές για ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Με τη χρήση χαρακτήρων κινουμένων σχεδίων, τους οποίους τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν αλλάζοντας κάποια χαρακτηριστικά τους, τα καθοδηγεί να διερευνήσουν ένα μεγάλο εύρος εργαλείων μάθησης και παιχνιδιών αλληλεπίδρασης. Η γλώσσα επικοινωνίας είναι απλή, ξεκάθαρη και περιλαμβάνει χρήσιμους όρους για τα τρόφιμα και τη διατροφή, στους οποίους τα παιδιά μπορούν να εκπαιδευθούν, ειδικά εάν χρησιμοποιούν την εφαρμογή παρέα με τους γονείς ή τους δασκάλους. Στην ιστοσελίδα υπάρχουν δύο διαθέσιμες είσοδοι, μία για τα παιδιά ηλικίας 6-8 ετών και μία για αυτά 9-12 ετών. Οι επιλογές της γλώσσας είναι προς το παρόν τα αγγλικά και τα γαλλικά, ενώ χάρη στη συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τα ελληνικά θα είναι η επόμενη διαθέσιμη γλώσσα. Το EUFIC θεωρεί ευπρόσδεκτες αντίστοιχες προτάσεις από άλλους συνεργάτες προκειμένου να διευρύνει τις διαθέσιμες γλώσσες.
Κατά την είσοδο των παιδιών στην ιστοσελίδα, «Παγκόσμιοι Ηγέτες» τους ζητούν «να πάνε σε αποστολή στον Πλανήτη Cool Food, για να ανακαλύψουν ό,τι μπορεί κανείς να μάθει για τα νόστιμα, υγιεινά και διασκεδαστικά τρόφιμα!». Τα παιδιά μπορούν να «κατεβάσουν» μία «Κάρτα Αποστολής», η οποία τα ενθαρρύνει να διερευνήσουν πέντε προορισμούς. Κάθε ένας από αυτούς αποκαλύπτει ένα «μυστικό τρόφιμο», με το οποίο κινητοποιούνται περαιτέρω στο ταξίδι τους, για να μάθουν και να δώσουν τελικά αναφορά στους «Παγκόσμιους Ηγέτες Τροφίμων». Οι ενήλικες μπορούν να παρακολουθούν την πρόοδο των παιδιών στις διάφορες περιοχές μάθησης. Κατά τη διάρκεια της απευθείας σύνδεσης με τον Πλανήτη Cool Food, παιδιά και ενήλικες ενθαρρύνονται να επιλέξουν δραστηριότητες, με τις οποίες θα μπορέσουν να ασχοληθούν αργότερα, όταν θα είναι εκτός σύνδεσης, για παράδειγμα στην αίθουσα του σχολείου ή στο σπίτι, ή και σε εξωτερικούς χώρους, όπως η παιδική χαρά ή το σουπερμάρκετ.

Για ποιο λόγο είναι σημαντικός ο Πλανήτης Cool Food;

Η εκπαίδευση των παιδιών σε θέματα που αφορούν τον υγιεινό τρόπο ζωής, μεταξύ των οποίων οι ασφαλείς και ισορροπημένες διαιτητικές επιλογές και η ενασχόληση με τη σωματική δραστηριότητα, είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα προς την καλή υγεία και τη βελτιστοποίηση της ανάπτυξης των παιδιών. Για παράδειγμα, η διαταραχή του ενεργειακού ισοζυγίου με το να προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες από αυτές που δαπανούν μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό σωματικό βάρος. Σύμφωνα με το τοπικό γραφείο στην Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το υπέρβαρο και η παχυσαρκία στα παιδιά και τα νεαρά άτομα είναι κύριοι παράγοντες κινδύνου για χρόνια νοσήματα και σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή και πρόωρη θνησιμότητα.1 Το υπέρβαρο και η παχυσαρκία στα παιδιά έχουν λάβει επιδημικές διαστάσεις στις περισσότερες βιομηχανοποιημένες χώρες, και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Μελέτης της Παχυσαρκίας αναφέρει ότι περίπου 60% των ενηλίκων και 20% των παιδιών σχολικής ηλικίας στην ΕΕ είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.2

Αναφορές

  1. WHO Europe (2009). Prevalence of overweight and obesity in children and adolescents. Fact sheet 2.3 Code: RPG2_Hous_E2. http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0005/96980/2.3.-Prevalence-of-overweight-and-obesity-EDITED_layouted_V3.pdf
  2. European Association for the Study of Obesity website, Quick Facts section: http://www.easo.org/quick-facts