Μη – αλκοολική λιπώδη διήθηση: η Μεσογεική διατροφή το ”φάρμακο”

Μια από τις πιο κοινές νόσους του ήπατος στις δυτικές χώρες είναι η μη-αλκοολικη λιπώδης δίηθηση και χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, χωρίς να ευθύνεται αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Η συσσώρευση λίπους δεν είναι αθώα, αφού μπορεί να οδηγήσει και έως κίρρωση του ήπατος και ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα. Όταν κάτι δεν πάει καλά, αρχίζει να φαίνεται από αύξηση στην αμινοτρανσφεράση της αλανίνης (ΑLT).

Στην πραγματικότητα, η μη – αλκοολική λιπώδης διήθηση θεωρείται ως η ηπατική εκδήλωση του μταβολικού συνδρόμου, μιας και μοιράζεται κοινό παθογενετικό background με την παχυσαρκία, το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, την ινσουλινοαντίσταση και τη δυσλιπιδαιμία.

Καίριο σημείο της θεραπείας είναι η υγιεινοδιαιτητική παρέμβαση.

Η απώλεια βάρους φαίνεται ότι μειώνει τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων και της ηπατικής στεάτωσης. Οι αλλαγές και στην ποιότητα της διατροφής μπορούν να δράσουν θετικά.

Σχετικά με τους υδατάνθρακες, από μελέτες φαίνεται ότι μπορεί να χειροτερεύσει την ασθένεια μια δίαιτα υψηλή σε υδατάνθρακες. Μεγαλύτερη μείωση στα ηπατικά τριγλυκερίδια μπορεί να προκαλέσει μια διατροφή περιορισμένων υδατανθράκων παρά συνολικών θερμίδων, για αυτό καλύτερες επιλογές υδατανθράκων είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως και εκείνοι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Σχετικά με το λίπος, συχνά οι ασθενείς ακολουθούν μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος που είναι πιθανόν ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου. Η μείωση της κατανάλωσης λίπους για 6 μήνες έχει συνέπεια τη μείωση των ηπατικών ενζύμων. Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών οξέων με μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, οδηγεί σε μείωση της γλυκόζης και της αρτηριακής πίεσης – το ίδιο ισχύει και με τα πολυακόρεαστα λιπαρά οξέα.

Η Μεσογειακή διατροφή φαίνεται να έχει μια αρκετά ενδιαφέρουσα συσχέτιση με τη θεραπεία της μη αλκοολικής λιπώδους διήθηση αφού προάγει την υγιεινή διατροφή με ένα διατροφικό πλάνο που παρέχει:

  • Υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη
  • Ελαιόλαδο
  • Ω -3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
  • Βιταμίνες και μάταλλα
  • Φυτοχημικά συστατικά.

Βιβλιογραφία:

  • Francesco Sofi et.al., Mediterranean diet and non-alcoholic fatty liver disease: New therapeutic option around the corner?, World J Gastroenterol. 2014 Jun 21; 20(23): 7339–7346.

Γράφει ηΜαρία Μεντζέλου, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος B.Sc., Μ.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Τηλέφωνο: 6984515475, E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com