Λικέρ με μέλι και κρόκο Κοζάνης

(ή μήπως το ”αφροδισιακό” ματζούνι;)

Ο κρόκος Κοζάνης, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες.

Σαν μπαχαρικό, προσθέτει στα φαγητά το λεπτό του άρωμα, την πικάντικη γεύση και το όμορφο κίτρινο χρώμα του.

Η φιλοσοφία της χρησιμοποίησης του κρόκου, μοιάζει μ’ αυτήν ενός ακριβού αρώματος: Χρησιμοποιείται στην ποσότητα που αναφέρεται κάθε φορά στη συνταγή, γιατί διαφορετικά αλλοιώνεται η γεύση των φαγητών.

Στον ιστότοπο του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης υπάρχει η παρακάτω συνταγή για λικερ:

Υλικά

  • 1 λίτρο βότκα
  • 1/2 φλιτζάνι μέλι
  • 10 φύλλα πλατύφυλλο βασιλικό
  • 2 κλωνάρια μελισσόχορτο
  • 2 κλωνάρια δυόσμο
  • 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο
  • 5 φύλλα φράεσκο φασκόμηλο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 5 γαρύφαλα
  • 5 κεδρόμηλα σπασμένα
  • 1/2γρ κρόκο Κοζάνης
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 3 φλυτζάνια ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Ρίξτε τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά στη βότκα και αφήστε την σε δροσερό μέρος.
  2. Μετά από τουλάχιστον 1 εβδομάδα, ετοιμάστε ένα σιρόπι βράζοντας για 10 λεπτά τη ζάχαρη με 4 φλυτζάνια νερό.
  3. Αφήστε να κρυώσει και ανακατέψτε με το μέλι.
  4. Στραγγίξτε τη βότκα και ανακατέψτε τη με το σιρόπι.
  5. Μεταφέρετε το λικέρ σε καθαρό μπουκάλι.
  6. Σερβίρετε μετά από 1 εβδομάδα.

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τον κρόκο Κοζάνης

http://www.nutrinews.gr/?p=1333