Κι αν τα fast-food ανέγραφαν τις θερμίδες με ώρες άσκησης;

Μπαίνεις σε ένα ”ταχυφαγείο”. Μπορείς να επιλέξεις μια σαλάτα με ψητό κοτόπουλο και σάλτσα στο πλάι. Ή ένα υπερ-διπλό cheeseburger με πατάτες.

Λέγαμε τις προάλλες πώς μοιάζουν 2000 θερμίδες (http://www.nutrinews.gr/?p=2051). Μήπως όμως αυτό δεν αρκετό;
Βλέποντας τις θερμίδες που παρατίθενται δίπλα στο μενού μαλλον δεν θα επηρεάσει την απόφασή σου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο Experimental Biology 2013.
Αντίθέτως, βλέποντας την χρόνο άσκησης που χρειάζεται να δαπανήσεις στο γυμναστήριο, μάλλον θα σε προβληματίσει περισσότερο!

calories_exerciseΗ μελέτη
Οι ερευνητές του Texas Christian University ζήτησαν από 300 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 30 ετών να επιλέξουν ένα από τρία μενού fast-food. Οι εθελοντές τυχαιοποιήθηκαν σε 3 ομάδες: 1 ομάδα όπου δεν υπήρχαν ετικέτες οπουδήποτε είδους, 1 ομάδα όπου υπήρχαν συνολικές θερμίδες και 1 ομάδα όπου υπήρχε εοι θερμίδες των μενου μεταφραζόταν σε ώρες άσκησης.
Οι επιλογές μενού ήταν ίδιες συμπεριλαμβανομένων burgers, κοτόπουλο, σαλάτα, τηγανητές πατάτες και γλυκά.

Τα αποτελέσματα: Στην ομάδα της ετικέτας με άσκηση, οι καταναλωτές επέλεξαν το μενού που περιείχε 139 λιγότερες θερμίδες αλλά και έφαγαν 97 λιγότερες θερμίδες κατά μέσο όρο από εκείνους της ομάδας χωρίς καμία ετικέτα!

Οι καταναλωτές στην ομάδα με τις ετικέτες θερμίδων δεν είχαν σημαντική διαφορά από εκείνους χωρίς καμία ετικέτα.

Συμπεράσματα: Αν οι καταναλωτές γνωρίζουν τον αριθμό των λεπτών που θα πρέπει να ασκήθούν για να εξισορροπήσουν τις θερμίδες που τρώνε, είναι πιο πιθανό να επιλέξουν κάτι με χαμηλότερες θερμίδες .

Οπότε…
Κάνε την έρευνά σου πριν από μια παραγγελία και σκέψου πόση άσκηση θα χρειαζότανε να κάνεις για να ξεχρεώσεις μια ”γρήγορη” (και πιθανότατα ανθυγιεινή) επιλογή!
Τί λες τώρα λοιπόν;

Δείτε ολόκληρη την μελέτη εδώ
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-04/foas-mld041813.php
Δείτε εδώ πώς μοιάζουν 2000 θερμίδες
http://www.nutrinews.gr/?p=2051