Η μπύρα ως αθλητικό ποτο; Γιατί όχι!

beerΠαραδέξου το: ανυπομονείς για μια παγωμένη μπύρα μετά την προπόνηση, ειδικά τώρα που το θερμόμετρο ανεβαίνει συνέχεια! Και, μάλλον, καλά κάνεις, σύμφωνα με Αστραλούς ερευνητές του Griffith University.
Με σκοπό να δουν την επίδραση του χειρισμού του περιεχομενου της μπύρας σε αλκοολ και νάτρο στην υδατική αναπλήρωση μετά από άσκηση, 7 εθελοντές ποδηλάτησαν σε εργόμετρο μέχρι μια απώλεια βάρους 2% , ποσοστό που, δεδομένου οτι προέρχεται από υγρά, είναι σημαντική αφυδάτωση.
Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν μπύρα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ (2,3% ABV), χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ με 25 mmol · L-1 νάτρο, κανονική μπύρα και κανονική μπύρα με νάτριο. Οι ποσότητα που καταναλώνονται ήταν ισοδύναμη με 150% της απώλειας μάζας σώματος κατά την άσκηση και καταναλώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 1 ώρα, καθώς αυτές είναι οι συστάσεις για αναπλήρωση υγρών μετά την άσκηση.
Η ”ελαφριά” μπύρα με νάτριο βελτίωσε την αναπλήρωση υγρών σε σύγκριση με την κανονική και την κανονική με νάτριο ενώ προκάλεσε σημαντικά μικρότερη διούρηση σε σχέση με την κανονική μπύρα και την κανονική μπύρα με νατριο.

1338501346439_3492747Οι ερευνητές καταλήγουν πως ”μια χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ μπύρα με προσθήκη νατρίου προσφέρει μια πιθανή συμβιβαστική λύση μεταξύ ενός ποτού με υψηλή κοινωνική αποδοχή και να μειώνεται ο κίνδυνος για απώλεια υγρών που παρατηρείται κατά την κατανάλωση κανονικής μπύρας”.

Νομίζω θα συμφωνήσουμε, μας συμφέρει!

Πηγή:

Desbrow B, Murray D, Leveritt M. : Beer as a Sports Drink? Manipulating Beer’s Ingredients to Replace Lost Fluid.
Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2013 May 20.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23690556?dopt=Abstract

Είχαμε πει κάποτε για το αλκοολ http://www.nutrinews.gr/?p=284 ….