Η εργασιακή ανασφάλεια μπορεί να συνδέεται με αύξηση κινδύνου εμφάνισης διαβήτη

Μια νέα μελέτη προτείνει πως οι εργαζόμενοι που αισθάνονται οτι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους, φαίνεται να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την στοιχεία από σχεδόν 141.000 εργαζόμενοους στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Αυστραλία. Μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων ήταν 42.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά του διαβήτη ήταν 19% υψηλότερο μεταξύ εκείνων που αισθάνθηκαν την απασχόλησή τους  σε κίνδυνο (εργασιακή ανασφάλεια) σε σύγκριση με τα άτομα που ένιωθαν ασφαλείς στην εργασία τους.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στις 3 Οκτωβρίου στην CMAJ (Canadian Medical Association Journal) και συμφωνούν με άλλες μελέτες, που δείχνουν ότι η εργασιακή ανασφάλεια συνδέεται με αύξηση του σωματικού βάρους, έναν παράγοντα κινδύνου για διαβήτη.

Οι άνθρωποι με εργασιακή ανασφάλεια έχουν παρουσιάσει επίσης υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, μια επιπλοκή του διαβήτη.

Οι ερευνητές της μελέτης δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους έχουν σημασία για τη δημόσια υγεία. Μικρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην κοινή έκβασης της νόσου, μπορεί να έχουν μεγάλη σημασία . Οι συγγραφείς της μελέτης πρότειναν ότι θα πρέπει να υπάρχουν πολιτικές για τη μείωση της έκθεσης σε εργασιακή ανασφάλεια. Επιπλέον, όπως είπαν, είναι σημαντικό για τους γιατρούς και άλλους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να ξέρετε ότι αν κάποιος ανησυχεί για την απώλεια της εργασίας τους, μπορούν να έχουν μέτρια μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη.

Περισσότερες πληροφορίες:

The U.S. Office of Disease Prevention and Health Promotion outlines how to prevent type 2 diabetes.

SOURCE: CMAJ (Canadian Medical Association Journal), news release, Oct. 3, 2016