Εναλλακτική ημέρα νηστείας

όχι πολύ πέρα από τα mainstream…

995553_10153418435370440_1977776674_nΗ πιο κοινή μορφή δίαιτας συνήθως εφαρμόζεται ως καθημερινός και συστηματικός περιορισμός θερμίδων, δηλαδή μείωση της ενεργειακή πρόσληψης 15 έως 40 % των αναγκών.
Μια άλλη μορφή διατροφικού περιορισμού που χρησιμοποιείται, αν και λιγότερο συχνά, είναι η εναλλακτική ημέρα νηστείας (ADF). Αναδυκνύεται ολοένα από την βιβιογραφία για ποικίλα οφέλη και συνήθως, σε τέτοια διατροφικά σχήματα, καναλανώνται το 25 %- 40 % των ενεργειακών αναγκών τη μια μέρα και ad libitum πρόσληψη τροφής την επόμενη ημέρα.

Η ομάδα των Eshghinia και Mohammadzadeh έδειξε οτι μια παρέμβαση 6 εβδομάδων τέτοιου είδους, δηλαδή εναλασσόμενου ενεργειακού περιεχομενου, βελτίωσε αρκετά βασικούς βιολογικούς δείκτες κινδύνου για στεφανιαία νόσο, όπως η παχυσαρκία, η περίμετρος της μέσης, η λιπώδης μάζα , η συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση ενώ μπορεί να τροποποιήσει το λιπιδαιμικό προφίλ των λιπιδίων. Οι ερευνητές καταλήγουν πως τέτοιου είδους σχήματα ίσως είναι ικανά να βοηθήσουν το παχύσαρκο άτομο να μειώσει το βάρος του και να βελτιώσει την καρδιαγγειακή του υγεία.

Αντίστοια, οι Klempel και συνεργάτες, κατέληξαν πως μια δίαιτα εναλλακτικής ημέρας νηστείας αλλά υψηλή σε λίπος θα μπορούσε να έχει τα ίδια αποτελέσματα με μια δίαιτα χαμηλού λίπους.

Παραθέτουμε τις σχετικές μελέτες: