Είμαι αθλητής και νηστεύω – Μπράβο μου!

Αν είσαι από εκείνους τους αθλητές που έχεις επιλέξει να ακολουθήσει τις θρησκευτικές παραδόσεις και να απέχεις από κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκιμικά, πρέπει να γνωρίζεις πως διατρέχεις σημαντικούς διατροφικούς κινδύνους που μπορεί να επηρεάσουν την προετοιμασία αλλά και την απόδοσή σου.
Δες τί μπορείς να κάνεις:

  1. Θαλασσινά: Και που δεν επιτρέπεται το κρέας ή το ψάρι, εσένα δεν σε πειράζει καθόλου!Τα θαλασσινά αναπληρώνουν την απαραίτητη ποσότητα σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.Τα θαλασσινά είναι ”άπαχο” κρέας, πλούσια σε φώσφορο, ιώδιο, µαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό, ω-3 λιπαρά οξέα. Επίσης, αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταµινών συμπλέγματος Β ενώ όσα τρώγονται με το κέλυφος παρέχουν αρκετό ασβέστιο.
  2. Όσπρια: Το καλύτερο ”μείγμα” αποκατάστασης και μάλιστα φυσικό! Τα 100γρ άβραστα όσπρια παρέχουν περίπου 330 θερμίδες, 20γρ πρωτεϊνης, 60 γρ υδατανθράκα, 1,5 γρ λιπαρών. Ανεξάρτητα από το είδος τους, τα όσπρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες, διαιτητικές ίνες, κάλιο, φυλλικό οξύ, σίδηρο και μαγνήσιο. Όταν συνοδεύονται με δημητριακά (ψωμί, ρύζι κτλ) παρέχουν πρωτεϊνη εφάμιλλη του κρέατος ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
  3. Ξηροί καρποί: Η καλύτερη δικαιολογία για να αυξήσεις τους ξηρούς καρπούς είναι τώρα στη νηστεία! Πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, σε φυτικές στερόλες, σελήνιο ,ψευδάργυρο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, αλλά και σε πολλές βιταμίνες όπως η Ε, συμπληρώνουν τα όσπρια και τα δημητριακά για γεύματα με υψηλης βιολογικής αξίας πρωτεϊνη!
  4. Γάλα και γαλακτοκομικά: Από την μία απαλάσσεσαι από τις κρέμες γάλατος και τα έτοιμα γλυκίσματα που περιέχουν γάλα σε σκόνη, από την άλλη στερείσαι το θρεπτικό γάλα. Μην ανησυχείς! Δοκίμασε γάλα σόγιας! Στο εμπόριο κυκλοφορεί σε διάφορες γεύσεις. Για επιπλέον ασβέστιο κατανάλωσε μία χούφτα αμύγδαλα!
  5. Προσοχή στην υπερκατανάλωση: Άλλος ένας ”κίνδυνος” που κρύβει η νηστεία είναι και η αύξηση του ψωμιού και των παραδοσιακών νηστίσιμων γλυκισμάτων! Θρεπτικός και υπέροχος η χαλβάς όμως θέλει προσοχή. Μην ξεχνάς πως η νηστεία είναι περίοδος εγκράτειας και πνευματικής άσκησης!

Καλή Σαρακοστή λοιπόν και καλούς αγώνες!