Διατροφή και πνευματική απόδοση

Ο Σεπτέμβριος επάξια θεωρείται ο μήνας ‘’των καινούριων αρχών’’ , αφού όλοι λίγο πολύ θέτουν νέους στόχους, κάνουν ή έστω ονειρεύονται νέα ξεκινήματα. Πως λοιπόν αυτή η αποστολή μπορεί να επιτευχθεί δίχως πνευματική διαύγεια; Για αυτό λοιπόν θα δούμε πως η διατροφή μπορεί να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.

1.Ελαιόλαδο Θεμελιώδες συστατικό της Μεσογειακής διατροφής. Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (κυρίως ολεϊκό οξύ), φυτοστερόλες, βιταμίνη Ε και φαινολικά συστατικά. Η κατανάλωσή του έχει ιδιαιτέρως θετική επίδραση στην υγεία – και στη νοητική λειτουργία – πιθανόν εξαιτίας των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.

2.Καρύδια Το σχήμα τους δεν είναι τυχαίο ότι θυμίζει αυτό του εγκεφάλου και αυτό γιατί τα καρύδια βοηθούν στη μνήμη και στη καλύτερη πνευματική απόδοση. Ακόμα, είναι πλούσια σε α- λινολενικό οξύ, ‘’το φυτικό ω-3 λιπαρό οξύ’’ και διαθέτουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση, συγκριτικά με άλλους ξηρούς καρπούς.

3.Αλκοόλ Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, στα πλαίσια της Μεσογειακής διατροφής, δείχνει πως εκτός από τα οφέλη που παρέχει στην καρδιακή λειτουργία, αξιοσημείωτα δε παύουν να είναι και εκείνα στη γνωστική – μειώνοντας, παράλληλα τον κίνδυνο για νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Αυτό συμβαίνει διότι, η μέτρια κατανάλωση κρασιού αποτελεί για τον ανθρώπινο οργανισμό μια σημαντική πηγή πολυφαινολών.

4.Καφές Ίσως η πιο αγαπημένη συνήθεια, πέρα την ικανότητα που έχει να μας αφυπνίζει, να σχετίζεται και με την πνευματική λειτουργία και αυτό λόγω του υψηλού αντιοξειδωτικού περιεχομένου.

5.Ω- 3 λιπαρά οξέα Η μεγάλη οικογένεια αυτών των λιπαρών οξέων και πιο συγκεκριμένα το δοκοσαεξανοϊκό οξύ είναι το κλειδί της λειτουργίας του εγκεφάλου. Πλούσιες πηγές είναι τα: λιπαρά ψάρια όπως σολομός, τόνος, σκουμπρί, σαρδέλα, κολιός, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, καθώς και σε μερικά φυτικά έλαια, όπως έλαια από λιναρόσπορο, ξηρούς καρπούς και ελαιοκράμβη.

6.Πολυφαινόλες Είναι μη απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στα οποία αποδίδεται πιθανή ευεργετική δράση στη λειτουργία του εγκεφάλου. Εντοπίζονται στα με φυτικά τρόφιμα με πολύ καλές πηγές να είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, άλλες πηγές είναι ξηροί καρποί, προϊόντα κακάο και ολικής άλεσης, κόκκινο κράσι, καφέ και το τσάι.

7.Βιταμίνη Β1 Είναι απαραίτητη για το σχηματισμό της ακετυλοχολίνης ( =νευροδιβιβαστής στον εγκέφαλο) που σχετίζεται με τη μνήμη. Πηγές της βιταμίνης είναι η μαγιά, το σιτάρι, τα προϊόντα ολικής άλεσης και το συκώτι.

Extra Bonus: Άσκηση!!

Τα οφέλη της άσκησης είναι γνωστά, αυτό που όμως ίσως δεν ήταν είναι η εμπλοκή της στο μηχανισμό της εγκεφαλικής λειτουργίας διατηρώντας τα επίπεδα του δοκοσαεξανοϊκού οξέος.

Συμπερασματικά, ένας υγιεινός τρόπος ζωής – λήψη πρωινού, συχνά και μικρά γευμάτα, ποιότητα και ποικιλία στα καταναλισκόμενα τροφίμα, ενυδάτωση και άσκηση – με ταυτόχρονη αποφυγή των κορεσμένων λιπαρών οξέων και των απλών σακχάρων μπορεί να εγγυηθεί ένα πολύ δυνατό σύμμαχο στην προσπάθεια να μείνουμε συγκεντρωμένοι στους στόχους μας.


Πηγές:


Γράφει για το NutriNews.gr η Μαρία Μεντζέλου, Πτυχιούχος Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τηλ. 6984515475, email: maria.mentzelou@hotmail.com