Διατροφή και Κατάθλιψη

Κατάθλιψη, η νέα μάστιγα, που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προβλέπεται να είναι η δεύτερη αιτία που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής.

Στην κατάθλιψη οδηγεί πληθώρα βιολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων και συνδέεται με διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο και σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.

Η διατροφή και η κατάθλιψη είναι άρρηκτα συνδεδεμένες γιατί επηρεάζεται η δράση ορμονών, νευροδιαβιβαστών και εγκεφαλικών λειτουργιών όπως η όρεξη, ο ύπνος και η διάθεση.

Μπορεί να μην έχουν συσταθεί συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις για την πρόληψη ή την αντιμετώπισή της, αλλά παρακάτω παρατίθενται μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές.

Η κατανάλωση τροφίμων αυξημένης περιεκτικότητας σε λίπος και απλά σάκχαρα έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη.

Η Μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, ψάρια, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και μη επεξεργασμένα κρέατα συνδέεται αντίστροφα με τον κίνδυνο για κατάθλιψη.

Αυξημένη κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη, ενώ αντίστροφα έχει συσχετιστεί με την αυξημένη κατανάλωση λακτόζης, φυτικών ινών, φρούτων και λαχανικών.

Θρεπτικά συστατικά με ευεργετική δράση

Ψευδάργυρος: Μειώνει το αίσθημα του θυμού και εχθρότητας και ενισχύει τη βελτίωση της διάθεσης.

Βρίσκεται σε: Θαλασσινά, κρέατα, δημητριακά ολικής άλεσης, αυγά, όσπρια.

Μαγνήσιο: Βελτιώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Βρίσκεται σε: Δημητριακά ολικής άλεσης, ξηροί καρποί και πράσινα λαχανικά.

Πολυακόρεστα και Μονοακόρεστα λιπαρα οξέα: Βοηθούν στις επιπλοκές της κατάθληψης.

Βρίσκονται σε: Λιπαρά ψάρια (όπως σολομός, σκουμπρί, ρέγγα, πέστροφα), κραμβέλαιο, μαλακά λιπαρά προϊόντα επάλειψης, καρύδια, σόγια, λιναρόσπορος και τα έλαιά τους.

Χρώμιο: Ενισχύει την αύξηση της σύνθεσης των ορμονών της καλής διάθεσης – σεροτονίνης, νορεπινεφρίνης και μελατονίνης – στον υποθάλαμο. Βρίσκεται σε: Μπαχαρικά, σιτάρι, ωμή ζάχαρη, μαγιά, φυτικά έλαια, λίπη, κρέατα και φιστίκια.

Φυλλικό οξύ: Απαραίτητο για την καλή λειτουργία των εγκεφαλικών διεργασιών. Μαζί με τις βιταμίνες Β12 και Β6 επηρεάζουν την πνευματική απόδοση και τη διάθεση.

Βρίσκονται σε: Φυλλικό οξύ/ Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εντόσθια, μπιζέλια, φασόλια και φακές.

Β12/ Κρέατα, θαλασσινά και προϊόντα γάλακτος.

Β6/ Ψάρι, πουλερικά, άπαχα κρέατα, μπανάνες, δαμάσκηνα, ξηρά φασόλια, προϊόντα ολικής άλεσης, αβοκάντο.

Βιταμίνη D: Λόγω της κοινωνικής φύσης της επειδή χρειάζεται η έκθεση στον ήλιο για να συντεθεί, θεωρείται πως βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Βρίσκεται σε: Ηλιακό φως, ψάρια, εμπλουτισμένη μαργαρίνη και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Extra: Το οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή που εκφράζονται με μειωμένη κατανάλωση φρούτων, οσπρίων, ξηρών καρπών, βιταμίνης C και β- καροτενίου δρουν επικουρικά στην εκδήλωση κατάθλιψης.

Συνολικά, η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να επιδράσει στην ενίσχυση της καλής διάθεσης και στην ευεξία, σε συνδυασμό πάντα με την εκάστοτε θεραπεία που συστήνει ο θεράπων ιατρός.


Πηγές:

Lang U.E., Beglinger C., Nutritional Aspects of Depression, Cell Physiol Biochem 2015;37:1029-1043

http://www.eufic.org/article/el/page/MARCHIVE/expid/miniguide-vitamins-greek/

http://www.eufic.org/article/el/page/MARCHIVE/expid/miniguide-minerals/

http://www.eufic.org/page/el/page/FAQ/faqid/8-Facts-on-Fats-QA-EL/


Γράφει για το NutriNews.gr η Μαρία Μεντζέλου, Πτυχιούχος Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τηλέφωνο: 6984515475, E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com