Γιατί τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν τόση σημασία για τη σύγχρονη κοινωνία;

αναδημοσίευση από τον ιστότοπο του EuFIC

efiveia_mΣτη σημερινή εποχή είναι δύσκολο να έχουμε ένα διαιτολόγιο βασισμένο μόνο σε φρέσκα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Το μεγαλύτερο μέρος των τροφών των οικογενειών μας προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα που προσθέτουν ποικιλία στο διαιτολόγιο μας και εξυπηρετούν την πολυάσχολη ζωή μας. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα δίνουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν αγορές λιγότερο συχνά και να αποθηκεύουν ευρύ φάσμα τροφίμων στα οποία θα βασίσουν ποικίλα και θρεπτικά γεύματα.

Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι εξίσου θρεπτικά ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, πιο θρεπτικά από τα φρέσκα ή τα σπιτικά μαγειρεμένα τρόφιμα ανάλογα με τον τρόπο επεξεργασίας τους. Για παράδειγμα, τα επίπεδα φολικού οξέος και θειαμίνης στα φασόλια διατηρούνται καλύτερα μετά τη διαδικασία κονσερβοποίησης σε σύγκριση με το παρατεταμένο μούλιασμα και βράσιμο που απαιτούνται αν προετοιμάζονται στο σπίτι από ξερά φασόλια. Τα κατεψυγμένα λαχανικά συνήθως υπόκεινται σε επεξεργασία εντός λίγων ωρών από τη συγκομιδή. Παρατηρείται ελάχιστη απώλεια θρεπτικών ουσιών στη διαδικασία κατάψυξης και συνεπώς τα κατεψυγμένα λαχανικά διατηρούν την υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Αντιθέτως, τα φρέσκα λαχανικά μαζεύονται και μεταφέρονται στην αγορά. Μπορεί να χρειαστούν ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες μέχρι να φθάσουν στο τραπέζι μας, και οι βιταμίνες βαθμιαία χάνονται με την πάροδο του χρόνου όσο προσεκτικά και αν μεταφέρονται και αποθηκεύονται τα λαχανικά. Οι κονσέρβες ψαριών είναι καλή πηγή ασβεστίου επειδή το ψάρι συχνά κονσερβοποιείται χωρίς να αφαιρεθούν τα κόκαλα και χάρη στην επεξεργασία τα μικρά κόκαλα μαλακώνουν και γίνονται πιο βρώσιμα.

Η ένταξη ευρέος φάσματος τροφίμων, είτε είναι φρέσκα, κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα είτε επεξεργασμένα με άλλους τρόπους, δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επιτύχουν τα συνιστώμενα επίπεδα ημερήσιας λήψης αυτών. Για παράδειγμα, κονσερβοποιημένα φρούτα, χυμοί φρούτων και smoothies καθώς και κατεψυγμένα λαχανικά συνυπολογίζονται στον δημοφιλή στόχο των «5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα». Το κλειδί για τους καταναλωτές είναι η ισορροπία και η ποικιλία: καμία τροφή δεν παρέχει αρκετές θρεπτικές ουσίες για την επιβίωση και κάθε μέθοδος επεξεργασίας επηρεάζει διαφορετικά τις θρεπτικές ουσίες.

Συνοπτικά στοιχεία για την επεξεργασία τροφίμων

  • Οι άνθρωποι επεξεργάζονται τρόφιμα – διατηρώντας τα για μελλοντική χρήση και για να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους – εδώ και αιώνες.
  • Η επεξεργασία τροφίμων παρέχει τα μέσα για την παράταση της διάρκειας ζωής τροφίμων που διαφορετικά είναι ευπαθή, αυξάνοντας επομένως τις επιλογές και μειώνοντας την εξάρτηση από την εποχικότητα.
  • Οι απώλειες φρέσκων τροφίμων κατά την αποθήκευση είναι γενικά μεγαλύτερες από τις απώλειες που συνδέονται με την επεξεργασία τροφίμων, και η επεξεργασία τροφίμων μπορεί να βελτιώσει τη θρεπτική αξία ορισμένων τροφών.
  • Η προσθήκη θρεπτικών ουσιών σε τρόφιμα και ποτά χρησιμοποιείται παγκοσμίως ως μέτρο υπέρ της δημόσιας υγείας και αποτελεί οικονομικά αποδοτικό μέσο διασφάλισης της θρεπτικής ποιότητας της προσφοράς τροφίμων.
  • Κονσερβοποιημένα, φρέσκα και κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά παρέχουν στο σύνολό τους τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για ένα υγιεινό διαιτολόγιο.

Δείτε εδώ ολόκληρη την αναφορά του EuFIC:
http://www.eufic.org/article/en/page/RARCHIVE/expid/benefits-processed-food-review/

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα (EUFIC) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που παρέχει πληροφορίες βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια & την ποιότητα τροφίμων και την υγεία & τη διατροφή στα μέσα ενημέρωσης, τους επαγγελματίες υγείας και διατροφής, τους εκπαιδευτικούς και τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορούν να καταλάβουν οι καταναλωτές.