Αν τα παιδιά μασούσαν πιο αργά

Ας σκεφτούμε μια στιγμή το εξής: λίγο-πολύ συχνά υποβιβάζουμε το φαγητό μας. Τρώμε στα γραφεία μας, όρθιοι, βγάζουμε φαγητό και τρώμε άσκοπα στην κίνηση στο αυτοκίνητο και μασουλάμε ενώ κάνουμε πολλαπλές εργασίες. Τέτοιες ”συμπεριφορές” δεν είναι μόνο ανθυγιεινές για τους ενήλικες, στέλνουν και στα παιδιά (τους μελλοντικούς ενήλικες) ένα ”ανθυγιεινό μήνυμα” να αρνούνται τη σημασία της εκτίμησης του φαγητού και της απόλαυσής του.

Η γρήγορη κατανάλωση καταπνίγει το κρίσιμο σήμα κορεσμού για πληρότητα και διακοπή κατανάλωσης τροφής.

Σε μια πολύ πρόσφατη μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Pediatric Obesity (doi: 10.1111 / ijpo.12091), οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αναμονή 30 δευτερολέπτων μεταξύ λήψης τροφής επιτρέπει στα παιδιά να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι πια πεινασμένα  αποτρέποντας την λήψη βάρους.

Ο στόχος της μελέτης ήταν να ελαχιστοποιήσει την ποσότητα που έτρωγαν τα παιδιά πριν το στομάχι τους δώσει το σήμα πως δεν πεινάνε πλέον, δηλαδή να αυξήσει το  «αντανακλαστικό κορεσμού». Το σήμα αυτό συνήθως χρειάζεται περίπου 15 λεπτά για να ενεργοποιηθεί, αλλά στη σύγχρονη κοινωνία ολόκληρα γεύματα μπορούν να καταναλωθούν σε πολύ λιγότερο χρόνο.

Η μελέτη έδειξε πως το βάρος των παιδιών που ακολούθησαν την οδηγία να τρώνε πιο αργά μειώθηκε κατά 2% ± 5,7% σε 6 μήνες και κατά 3,4% ± 4,8% σε 1 χρόνο. Αντίθετα, τα παιδιά που συνέχισαν να τρώνε γρήγορα αυξήσαν το βάρος του κατά 5,8% ± 4,4% σε 6 μήνες και κατά 12,6% ± 8,3% σε ένα χρόνο!

Κρατήστε το εξής: μάθετε τα παιδιά σας να τρώνε ήρεμα, να μη βιάζονται και να κάνουν παύσεις κατά το γεύμα τους. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται ορθότερο σήμα κορεσμού αλλά και απολαυμβάνουν περισσότερο το φαγητό τους. Επειδή όμως εμείς είμαστε τα πρότυπα για τα παιδιά, ας ξεκινήσουμε από εμάς τους ίδιους!

Διαβάστε εδώ: Μάσησε περισσότερο για να χορτάσεις: ορμόνες και ρύθμιση βάρους


Πηγή: Salazar Vázquez et al. : Control of overweight and obesity in childhood through education in meal time habits. The ‘good manners for a healthy future’ programme, Pediatr Obes. 2016 Dec

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26667210


Επιμέλεια: Χαρά Σκουλαρίκη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.