Ανθοκυανίνες: Ποιες είναι οι ουσίες που δίνουν χρώμα στο πιάτο σου

Οι ανθοκυανίνες είναι μπλε, κόκκινες ή μωβ ουσίες που βρίσκονται στα φρούτα και στα λαχανικά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα διάφορα είδη μούρων, τα φραγκοστάφυλα και το μωβ λάχανο. Σε αυτά κιόλας είναι που θα βρεις τα μεγάλη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών.

Οι ενώσεις αυτές έχουν μελετηθεί και τους έχουν αποδοθεί ιδιότητες βοηθητικές για την αντιμετώπιση του διαβήτη και της παχυσαρκίας όπως και αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις, νευρο-προστατευτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Αγγειογένεση και ανάπτυξη ασθενειών

Η φυσιολογική αγγειογένεση εξαρτάται από την πολύπλοκη ισορροπία μεταξύ αγγειογενετικών και μη παραγόντων. Το εκχύλισμα όλων των ειδών των μούρων πλούσιων σε ανθοκυανίνες καταπιέζει την έκφραση των αγγειογενετικών παραγόντων.

Αντικαρκινικές ιδιότητες

Η αγγειογένεση είναι το σημείο κλειδί της ανάπτυξης του καρκίνου, όπου είναι και το κρίσιμο σημείο για τη μετάβαση ενός καλοήθους όγκου σε κακοήθη. Στην πρόληψη του καρκίνου, η ανακοπή της αγγειογένεσης είναι η διαδικασία που προλαμβάνει το σχηματισμό νέων αγγείων που θα παρείχαν στα καρκινικά κύτταρα οξυγόνο. Διάφορα φυτοχημικά συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών και των ανθοκυανινών είναι πιθανά μόρια που εμποδίζουν την αγγειογένεση.

Ιδιότητες στην αντιμετώπιση του διαβήτη

Τα αποτελέσματα των μελετών έδειχναν ότι όσοι κατανάλωναν ανθοκυανίνες είχαν σημαντική μείωση των επιπέδων γλυκόζης νηστείας και του δείκτη ινσουλινοαντίστασης, όπως ταυτόχρονα και σημαντική αύξηση των επιπέδων αδιπονεκτίνης και β-υδροξυβουτυρικού στον ορό του αίματος, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Όραση

Οι ανθοκυανίνες έχουν σημαντικές ιδιότητες στη διατήρηση της όρασης. Τα μούρα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά παραδοσιακά είναι γνωστά για τις ευεργετικές ιδιότητες στα μάτια και συχνά συνδέονται με τη νυχτερινή όραση.

Αντιμικροβιακές ιδιότητες

Η αντιμικροβιακή δράση των εκχυλισμάτων που είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες πιθανόν οφείλεται στις συνεργιστικές επιδράσεις διαφόρων φυτοχημικών που υπάρχουν στα εκχυλίσματα όπως είναι οι ανθοκυανίνες, τα μη ισχυρά οξέα, τα φαινολικά οξέα και το μείγμα διαφόρων χημικών μορφών. Οι ανθοκυανίνες στα μωβ, κόκκινα και μπλε φρούτα και λαχανικά είναι οι κύριεςβιοδραστικές ουσίες που προλαμβάνουν τη μικροβιακή μόλυνση με διάφορους μηχανισμούς.

Μονοπάτι εκκαθάρισης ελεύθερων ριζών

Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται από το οξειδωτικό στρες σε κυτταρικό επίπεδο, με κυριότερους αντιπροσώπους τις δραστικές μορφές οξυγόνου και αζώτου που παράγονται σε διάφορα κυτταρικά συστήματα στο σώμα. Οι ανθοκυανίνες ως αντιοξειδωτικά εμπλέκονται στο μονοπάτι μεταφοράς ηλεκτρονίων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους μη ξεχνάς το πιάτο σουσε κάθε γεύμα να είναι γεμάτο χρώματα, ώστε να απολαμβάνεις στο μέγιστο τις ευεργετικές ιδιότητες των ανθοκυανινών.


Πηγή:

Khoo HE et.al., Anthocyanidins and anthocyanins: colored pigments as food, pharmaceutical ingredients, and the potential health benefits., Food Nutr Res. 2017 Aug 13;61(1):1361779


Γράφει για το NutriNews.gr η Μαρία Μεντζέλου, Πτυχιούχος Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τηλ. 6984515475, email: maria.mentzelou@hotmail.com