Ακρυλαμίδιο: 10 χρόνια μετά την ανακάλυψή του, η επίσημη εκτίμηση επικινδυνότητας

acrilamide-outΉ διαφορετικά, πόσο επίσημα καρκινογόνες είναι οι τηγανητές πατάτες!

Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ένωση η οποία σχηματίζεται από τα φυσικά σάκχαρα και ενός αμινοξέως, της ασπαραγίνης, έπειτα από εφαρμογή πολύ υψηλής θερμοκρασίας, όπως το μαγείρμεα αλλά κυρίως τηγάνισμα (αντίδραση Maillard). Έχει ανιχνευτεί σε διάφορα προϊόντα όπως τσιπς πατάτας, τηγανητές πατάτες, ψωμί, μπισκότα και καφέ.

Το ακρυλαμίδιο άρχισε να απασχολεί από το 2002 την επιστημονική κοινότητα και την κοινή γνώμη, όταν Σουηδοί επιστήμονες διαπίστωσαν την παρουσία ιχνοποσοτήτων του σε τροφές ευρείας και συχνής κατανάλωσης, όπως π.χ. οι τηγανιτές πατάτες και διάφορα αρτοσκευάσματα. Η παρουσία του στις τροφές δεν είναι αποτέλεσμα ηθελημένης προσθήκης, ρύπανσης ή κάποιας νόθευσης, αλλά σχηματίζεται κατά φυσικό τρόπο κατά τη θερμική επεξεργασία τους (τηγάνισμα, ψήσιμο)

Ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά του ενημερωτικού portal του τμήματος Χημείας του Καποδιστριακού σχετικά με διάφορες ενώσεις. Δείτε εδώ http://www.chem.uoa.gr/chemicals/chem_acrylamide.htm καθώς και τις βιβλιογραφικές αναφορές της καταχώρησης.http://www.chem.uoa.gr/chemicals/chem_acrylamide.htm

Δείτε την αναφορά του ΕΦΕΤ εδώ http://portal.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/news/view_new?par_newID=1043 και εδώ
portal.efet.gr/portal/pls/portal/efet_schema.ShowSaveDoc?pFile=184010.PDF

Η EFSA έχει προγραμματίσει τη διεξαγωγή της πρώτης πλήρους επιστημονικής εκτίμησης επικινδυνότητας για το ακρυλαμίδιο, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2015, λαμβάνοντας υπόψη τις εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες, διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα και διαβούλευση με τους ενδιαφερομένους.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/acrylamide.htm
κι εδώ http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/130715.htm