Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να σταματήσω το θηλασμό;

Η καλύτερη στιγμή για να σταματήσει ο θηλασμός είναι όταν η μητέρα και το μωρό είναι και οι δύο έτοιμοι.

Ο θηλασμός εξακολουθεί να είναι η ιδανική μορφή της διατροφής για υγιή μωρά που έχουν γεννηθεί φυσιολογικά. Το μητρικό γάλα περιέχει αντι-βακτηριακούς και αντι-λοίμωξογόνους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ανοσοσφαιρινών, οι οποίες έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην ενίσχυση της ανοσίας.

Η επίσημη σύσταση είναι ότι ο αποκλειστικός θηλασμός θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Μετά πρέπει να προστίθενται ορισμένα τρόφιμα, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο ο θηλασμός δεν πρέπει να συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα είναι θρεπτικά και συναισθηματικά ικανοποιητικός για τη μητέρα και το παιδί έως 2 ετών.
Ωστόσο, με την αλλαγή του σύγχρονου τρόπου ζωής, ο θηλασμός μπορεί να μην είναι πάντα δυνατός και γι’αυτό οι βρεφικές φόρμουλες είναι γενικά ασφαλής εφόσον χρησιμοποιούνται υπό αυστηρές συνθήκες υγιεινής. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να ληφθεί για την αποστείρωση όλοου του εξοπλισμού σίτισης γωστε να μειωθεί ο δυνητικός κίνδυνος μόλυνσης,καθώς τατ μωρά που διατρέφονται με φόρμουλα δεν έχουν τον ίδιο βαθμό ανοσίας όπως τα μωρά που θηλάζουν.

Πηγή:European Food Information Council ( EuFIC )