Ασπαρτάμη: αναθεώρηση EFSA

Η ασπαρτάμη είναι μια γλυκαντική ουσία χαμηλών θερμίδων. Είναι λευκή, άοσμη σκόνη, περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη.
Χρησιμοποιείται σε μια σειρά τροφίμων, όπως τα ποτά, επιδόρπια, γλυκά, γαλακτοκομικά προϊόντα, τσίχλες και προϊόντα ”ελέγχου βάρους” ως επιτραπέζιο γλυκαντικό σε όλο τον κόσμο. Η συγκεκριμένη γλυκαντική ουσία έχει εγκριθεί εδώ και πολλά χρόνια σε πολλές χώρες, όπως αναφέρεται μετά από ενδελεχή αξιολόγηση ασφάλειας.

Πάραυτα, η καχυποψία και ανασφάλεια των καταναλωτών υπάρχει. Εξάλλου, συχνά δημοσιεύονται νέες έρευνες με διάφορες επιπ΄τωσεις του γλυκαντικού στην υγεία.

Το 2010, δημοσιεύθηκαν δύο μελέτες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών. Η μια μελέτη από το ERF (al Soffritti συν., 2010) σχετικά με καρκινογένεση σε ποντίκια που εκτέθηκαν σε ασπαρτάμη από ζωοτροφές, καθώς και μια επιδημιολογική μελέτη σχετικά με τη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης της τεχνητής γλυκαντικής ουσίας μέσω αναψυκτικών και αυξημένη συχνότητα πρόωρου τοκετού (Halldorsson et al., 2010).

Οι διάφορες αξιολογήσεις που πραγματοποιούνται σε Διεθνές (WHO), Ευρωπαϊκό (EFSA) και Αμερικανικό(FDA) επίπεδο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το επίπεδο ασπαρτάμης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια ως αποδεκτή ημερήσια δόση είναι της τάξης των 40 mg / kg σωματικού βάρους.

Στις 26 Μαϊου 2011, η EFSA ανακοίνωσε επίσημα οτι το Μάιο έχει κληθεί από την Commission να υποβάλει εκ νέου πλήρη αξιολόγηση της ασφάλειας της ασπαρτάμης που πρέπει να παραδοθεί το 2012 παρ’όλο που η αναθεώρηση αναμενόταν να ολοκληρωθεί το 2020.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την δημόσια πρόσκληση για νέα δεδομένα, θα δημοσιευθεί τις επόμενες εβδομάδες στην ιστοσελίδα της EFSA.

http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/aspartame.htm?wtrl=01

Πηγές:

EFSA’s role and activities, Aspartame

Soffritti M. et al., Aspartame administered in feed, beginning prenatally through life span, induces cancers of the liver and lung in male Swiss mice, Am. J. Ind. Med. 2010, 53, 1197-1206.

Halldorsson T.I. et al., Intake of artificially sweetened soft drinks and risk of preterm delivery: a prospective cohort study in 59334 Danish pregnant women. Am. J. Clin. Nutr. 2010, 92: 626-633.

Further information on the work initiated by Anses can be found at: http://www.anses.fr/PM910058I0.htm